19 filmov v glavnem tekmovalnem programu za 19. leto filmskega festivala v Motovunu. Poleg njih še posebni fokus na italijanske filme in filmski program o krepitvi politične desnice v Srednji Evropi. Foto: BoBo
19 filmov v glavnem tekmovalnem programu za 19. leto filmskega festivala v Motovunu. Poleg njih še posebni fokus na italijanske filme in filmski program o krepitvi politične desnice v Srednji Evropi. Foto: BoBo
false
Eden najbolj priljubljenih filmskih festivalov na Hrvaškem v istrskem Motovunu bo letos potekal med 26. in 30. julijem. Foto: BoBo

Eden najbolj priljubljenih filmskih festivalov na Hrvaškem, Motovun film festival, bo letos potekal med 26. in 30. julijem. Direktor festivala Igor Mirković se je spominjal, da so še do nedavnega v Motovun pripeljali številne filmske trakove, nekateri filmi bili so bili težki tudi 20 kilogramov. Zdaj so filmski tovori lažji.

Milena Zajović, selektorica in koordinatorica programa, sicer pa filmska novinarka, urednica in koordinatorica programa pri več hrvaških filmskih festivalih, je v glavni festivalski program uvrstila 19 filmov, med njimi bo 15 hrvaških premier. Obiskovalci festivala v tem slikovitem istrskem mestu si bodo lahko ogledali tako znane filmske naslove kot filme, ki so nastali v manj znanih kinematografijah.

Med drugim bo na ogled zmagovalec Berlinskega festivala Odprto morje režiserja Gianfranca Rosija o begunski krizi, ki ga pri nas lahko vidimo v Kinodvoru. Za glavno festivalsko nagrado se bo potegoval tudi priljubljeni francoski režiser Bruno Dumont s črno komedijo Slack Boy.

Milena Zajović je iz bogate bere izpostavila še celovečerec Certain Woman ameriške scenaristke in režiserke Kelly Reichardt ter madžarski film Morilci na kolesih režiserja Atille Tilla. Prikazan bo tudi dokumentarec režiserja Jima Jarmuscha Gimme Danger o ameriški glasbeni skupini The Stooges in njihovem pevcu Iggyju Popu.

Iz festivala Sundance, kjer je doživel svetovno premiero, bo v Motovun prišel film Tangerine režiserja Seana Bakera, ki je bil posnet z mobilnim telefonom. Na ogled pa bo tudi prvi film, za katerega je scenarij spisal računalnik z umetno inteligenco.

Med hrvaškimi premierami bo argentinski kandidat za oskarja, film El clan režiserja Pabla Trapera, ki prinaša resnično zgodbo o zločinih družine profesionalnih ugrabiteljev Puccio. Kot režiserka se bo s filmom Dobra žena predstavila znana srbska igralka Mirjana Karanović.

"Ljudje grizemo huje kot psi"
Slovensko filmografijo bo zastopal nov celovečerni film Damjana Kozoleta Nočno življenje, ki bo svetovno premiero doživel 6. julija v okviru tekmovalnega programa 51. filmskega festivala v Karlovih Varih. Scenarij je Kozole napisal skupaj z Ognjenom Sviličićem in sodelavko Uršo Menart, navdih pa našel v aferi Baričević. V filmski zgodbi gre za uglednega odvetnika, ki ga, komaj zavestnega, okrvavljenega in polnega pasjih ugrizov, najdejo na pločniku poleg glavne ceste v Ljubljani. V noči, ko se zdravniki borijo za njegovo življenje, pa se njegova žena sooči z globokimi strahovi. "To je film o družbi, kjer je gonilna sila strah. To je film o prestrašenih, celo strahopetnih ljudeh. Živimo v času, ko je strah pred medijskim umorom močnejši od strahu pred realno smrtjo," je o filmu povedal Kozole in dodal, da "ljudje grizemo huje kot psi".

Italija in krepitev politične desnice v Srednji Evropi
Letošnja partnerska država festivala je Italija. Trije spremljevalni programi bodo posvečeni peterici najboljših sodobnih italijanskih režiserjev, filmom s skrajnega juga italijanskega škornja in komedijam - od klasike Federica Fellinija Armacord do aktualnega filma Pazza di gioia režiserja Paola Virzija.

Pripravili so tudi spremljevalni filmski program Kje ste bili leta 2016?, v katerem bo v ospredju krepitev politične desnice v Srednji Evropi. Poleg filmskega so organizatorji poskrbeli tudi za glasbeni program, v katerem bodo med drugim nastopili priljubljeni hiphop in rap glasbenik Edo Maajka ter italijanska etno zasedba Kalascima.