Poleg v Španiji so film doslej prikazovali tudi v kinih po Italiji, Franciji, Kanadi, Nizozemski, Nemčiji in Turčiji. Foto: Kinodvor
Poleg v Španiji so film doslej prikazovali tudi v kinih po Italiji, Franciji, Kanadi, Nizozemski, Nemčiji in Turčiji. Foto: Kinodvor
Dalibor Matanić je bil na canskem festivalu za zenit nagrajen z nagrado žirije.
Dalibor Matanić je bil na canskem festivalu za Zenit nagrajen z nagrado žirije. Foto: EPA

Za prvo projekcijo filma, ki ima v španščini naslov Bajo el sol, so izbrali Madrid, za to priložnost pa se v mestu ustavlja tudi Matanić. Film Zenit (Zvizdan) je sestavljen iz treh vinjet o prepovedanih ljubeznih med Hrvatom in Srbkinjo. Po Matanićevih besedah predstavljajo zgodbe, vsaka pa se odvija v drugem obdobju - smrt nedolžnosti, spopad svežih ran in boj za upanje.

Po ljubezni in sovraštvu sledi pohlep
Zenit je pravzaprav prvi del t. i. trilogije sonca, v kateri želi Matanić soočiti najboljše in najslabše človekove vzgibe. V Zenitu je ljubezni zoperstavil sovraštvo, v načrtu pa ima že naslednji film z delovnim naslovom Zora, ki naj bi raziskoval moč čustvenih vezi na eni ter pohlep kot enega najstarejših in najosnovnejših človeških vzgibov na drugi strani.

Največ zanimanja za film v Italiji
Film so doslej predvajali tudi v Franciji, Kanadi, Nizozemski, Nemčiji in Turčiji, največjo gledanost pa je dosegel v italijanskih kinematografih, kjer ga je po navedbah hrvaške tiskovne agencije Hina videlo več kot 60.000 gledalcev. Letos so ga lahko videli tudi v ZDA in na Kitajskem.

Uspešen začetek v Cannesu
Svetovno premiero je film doživel leta 2015 v Cannesu, kjer se je predstavil v sekciji Posebni pogled, festival pa zapustil z nagrado žirije. Obveljal je tudi za najboljši film festivala v Pulju in je hrvaški kandidat za tujejezičnega oskarja. V glavnih vlogah koprodukcije med Kinoramo, slovenskim Gustav filmom in srbskim SEE Film Pro nastopata Tihana Lazović in Goran Marković.