Režiser in scenarist Danis Tanović je posnel rekonstrukcijo resničnih dogodkov, s katero je opozoril na diskriminacijo, s katero se v današnji, etnično razdeljeni Bosni in Hercegovini spopadajo pripadniki manjšin, zlasti člani romskih skupnosti. Foto: SFF
Režiser in scenarist Danis Tanović je posnel rekonstrukcijo resničnih dogodkov, s katero je opozoril na diskriminacijo, s katero se v današnji, etnično razdeljeni Bosni in Hercegovini spopadajo pripadniki manjšin, zlasti člani romskih skupnosti. Foto: SFF
Jagten - Lov
Lov, ki ga filmski kritiki opevajo kot najboljši film Thomasa Vinterberga, pričakovano sestavlja izbrano deveterico. Foto: EPA
Na seznamu najdemo tudi dolgo pričakovani ep Wong Kar Waija Veliki mojster.
Na seznamu najdemo tudi dolgo pričakovani ep Vong Kar Vaija Veliki mojster. Foto: Kinodvor

Med devet naslovov, ki jih bodo na pet nominirancev skrčili 16. januarja, so se uvrstili še film Felixa van Groeningena The Broken Circle Breakdown, belgijska drama o boju staršev za rakom obolele hčerke, kamboški L'image manquante (Manjkajoča slika), v katerem Rithy Panh z glinenimi figurami in arhivskimi posnetki ponazori brutalnost Rdečih Kmerov, in nemški Zwei Leben (Življenji) režiserjev Georga Maasa in Judith Kaufmann. Madžarska se je v izbor uvrstila z istoimensko filmsko priredbo Šolskega zvezka pisateljice Agote Kristof, deveterico zaokroža palestinski film režiserja Hanyja Abuja Assada Omar.
Pri Epizodi v življenju zbiralca železa, petem celovečercu Danisa Tanovića, ki smo ga pred kratkim lahko videli na festivalu Liffe, je kot koproducent sodelovala tudi produkcijska hiša Vertigo/Emotion film iz Slovenije. Film je posnet po resnični zgodbi o brezposelnem bosanskem Romu (sam sebe igra na Berlinalu nagrajeni Nazif Mujić), ki si je prizadeval rešiti življenje svoje žene po splavu.
Filmski kritiki bi znali na seznamu pogrešati Farhadijevo Preteklost, Wadjo, prvi film, ki je bil v celoti posnet v Savdski Arabiji, in prav tako prvi naslov, ki ga je posnela savdska režiserka Hajfa Al Manhur, omenja se tudi Lech Walesa, človek upanja legendarnega poljskega režiserja Andrzeja Wajde.
Favorit, ki je zamudil rok
Medtem ko najdemo med nominiranci za tujejezični zlati globus francosko ljubezensko dramo Adelino življenje, pa njena odsotnost v izboru Ameriške filmske akademije ni zares presenečenje, saj je Francija letos v ZDA poslala biografsko dramo Renoir. Francoski distributerji namreč niso bili pripravljeni premiere v Cannesu nagrajenega filma Abdellatifa Kechicha prestaviti za nekaj dni, da bi film še ustrezal pravilom akademije, po katerih da mora predlagani film v domačih kinematografih premiero doživeti do konca septembra. Adelino življenje je rok zamudilo za las, francoski gledalci so ga na rednem sporedu lahko prvič videli 9. oktobra.
Izbor je opravil odbor za tujejezične filme, ki si je v teh dneh ogledal 76 naslovov, med temi tudi slovenskega kandidata, Razrednega sovražnika novomeškega režiserja Roka Bička. Po razglasitvi petih nominirancev bodo o filmih odločali vsi člani akademije, kar je letošnja novost, zmagovalni film pa bo razglašen na slovesnosti, ki bo 2. marca.