"Zaradi nestrokovnega in nedobronamernega vodenja kulturne politike na filmskem področju izrekamo Žigi Turku državljansko nezaupnico in ga z današnjim dnem ne priznavamo več za ministra, pristojnega za kulturo," so zapisali filmski ustvarjalci po neuspešnem vabilu ministra na pogovor in dodali, da od prihodnje vladne koalicije pričakujejo produktivnejši pristop pri obravnavanju vprašanj slovenske kulture na splošno in pripravljenost za dialoško reševanje odprtih vprašanj. Foto: BoBo
Kot pravijo filmski ustvarjalci, je Prodnik na filmskem področju deloval razdiralno in povzročil zastoje v filmski produkciji, za svoje delovanje je prejel tudi negativno mnenje Računskega sodišča. Razpisna komisija ga ni obravnavala nepristransko, minister pa pri imenovanju ni upošteval mnenja sveta Viba filma, zato bodo s pravnimi sredstvi skušali razveljaviti odločbo. Foto: RTV
Filmarji Žige Turka ne priznavajo več za ministra

Potem ko so si filmski ustvarjalci, združeni v filmsko pobudo zaslofilm, ves prejšnji teden prizadevali prepričati ministra, pristojnega za kulturo, da razveljavi svojo odločbo o imenovanju Igorja Prodnika za direktorja Filmskega studia Viba film Ljubljana, so na današnjem sestanku v prostorih filmskega studia Viba film Žigi Turku izrekli državljansko nezaupnico in prekinili komunikacijo z njim.
Žiga Turk: Sestanek s filmarji bi bilo sodelovanje pri lobiranju
Minister namreč na njihove argumente ni odgovoril niti se z njimi ni želel javno sestati, v medijih pa je pobudo filmskih ustvarjalcev diskreditiral kot poskus ”komercialno zainteresiranih”, ki bi radi sami izbirali direktorja javnega zavoda. Svojo navzočnost na skupnem srečanju je zavrnil s šibkim argumentom, da bi jo bilo mogoče razumeti kot sodelovanje pri poskusu lobiranja. A kot zapiše filmska iniciativa: "Kolikor vemo o lobiranju, to ne poteka pred očmi javnosti."
Prodnik kot direktor Viba filma resna grožnja filmski ustvarjalnosti
Kot so zapisali v svoji izjavi, filmski ustvarjalci imenovanje Igorja Prodnika za direktorja Filmskega studia Viba film Ljubljana razumejo kot resno grožnjo izvajanju nacionalnega filmskega programa v prihodnjih petih letih, ko naj bi gospod Prodnik vodil Vibo. "Produkcijsko okolje, v katerem nastajajo slovenski filmi, je kompleksno in v mnogočem protislovno, glede na razdiralno delovanje gospoda Prodnika med letoma 2006 in 2009 pa utemeljeno pričakujemo, da ga bo s svojim načinom delovanja še dodatno destabiliziral," so zapisali.


S pravnimi sredstvi proti odločbi ministra
Zato filmska iniciativa ugotavlja, da možnosti za dialog, s katerim bi preprečili neizogibno škodo, ni več in opozarja na "strankarsko polaščanje javne kulturne ustanove in politično blokado filmske ustvarjalnosti". V petih točkah izjave, ki jo je do zdaj podpisalo sto podpisnikov, navajajo, da bodo z vsemi pravnimi sredstvi skušali zavarovati javni interes in razveljaviti odločbo, ki jo je minister sprejel na podlagi mnenja članic razpisne komisije Irene Ostrouška, Mihaele Praprotnik, Tjaše Cvetković in Barbare Koželj Podlogar. Ob tem z ministrom, ki s svojimi dejanji dokazuje, da deluje v korist svoje stranke in z njo povezanih centrov moči, ter kulturno politiko na filmskem področju vodi nestrokovno in nedobronamerno, prekinjajo komunikacijo, mu izrekajo državljansko nezaupnico in ga ne priznavajo več kot ministra, pristojnega za kulturo.

Pričakujejo dejavno in konstruktivno kulturno politično delovanje
Prav tako nezaupnico izrekajo tistim političnim strankam vladne koalicije, ki so s svojimi odločitvami v zadnjem letu povzročile slovenski kinematografiji in kulturi v celoti škodo, ki jo bo le stežka popraviti. Z zadnjim sklepom svoje izjave pa od prihodnje vladne koalicije izražajo pričakovanje po vrnitvi samostojnega ministrstva za kulturo in dejavno kulturno politiko, ki bo v najkrajšem mogočem času zagotovila kinematografiji in vsej slovenski kulturi perspektivno produkcijsko okolje ter si dosledno prizadevala za dialoško reševanje odprtih vprašanj, pri čemer so tudi pripravljeni dejavno sodelovati.
Prodnik naj bi svoj petletni mandat na čelu Viba filma nastopil v petek, Goran Vojnović, ki je na srečanju prebral izjavo, pa je ob tem dodal, da filmski ustvarjalci verjamejo, da lahko njegov prihod v prihodnjih nekaj dneh preprečijo.
Filmarji Žige Turka ne priznavajo več za ministra