Ameriška igralka Annete Benning pozdravlja novinarje ob prihodu v San Sebastian. Foto: EPA
Ameriška igralka Annete Benning pozdravlja novinarje ob prihodu v San Sebastian. Foto: EPA

s premiero animiranega filma Futbolin argentinskega režiserja Juana Joseja Campanelle začenja letošnji filmski festival v San Sebastianu.

V tekmovalnem programu festivala, ki se bo sklenil 28. septembra, se bo za naziv najboljšega potegovalo 13 filmov. Lani je glavno nagrado za najboljši film prejel film V hiši francoskega režiserja Francoisa Ozona. Otvoritveni Futbolin govori o Amedeu, ki mora rešiti svojo vas in znova osvojiti srce srednješolske ljubezni.

Sedemčlanski festivalski žiriji, ki bo odločala o glavnih nagradah, bo predsedoval režiser Todd Haynes. Za festivalske nagrade se bodo med drugimi potegovali filmi Za one koji ne mogu da govore bosansko-hercegovske režiserke Jasmile Žbanić, Canibal španskega režiserja Manuela Martina Cuence, Devil's Knot v režiji Atoma Egoyana (ZDA), Mon Ame Par Toi Guerie francoskega režiserja Francoisa Dupeyrona in Vivir Es Facil Con Los Ojos Cerrados Davida Truebe iz Španije.

Že ob odprtju festivala pa bodo filmu Adelino življenje francoskega režiserja tunizijskega rodu Abdellatifa Kechicheja, ki si je prislužil nagrado za najboljši film v Cannesu, podelili nagrado FIPRESCI za najboljši film leta.

Nagrado festivala donostia za življenjsko delo bosta na slovesnosti 27. septembra prejela avstralski igralec Hugh Jackman in španska igralka Carmen Maura.