"Stari" in "novi" Pobesneli Max, med njima pa režiser. Očitno ni med njimi nobenih zamer. Foto: Reuters
Charlize Theron je na premiero pospremil Sean Penn. Foto: Reuters
Prve načrte nadaljevanja, ki bo nosilo naslov Mad Max 4: Fury Road, so ustavile predvsem finančne težave, o njem pa se je razmišljalo skoraj 25 let. Potem ko je Miller leta 2003 oznanil končan scenarij in napovedal predprodukcijo, je snemanje spet zamrlo zaradi težav z varnostjo in prevozom, ko so se ravno spravljali k snemanju v Namibiji. Projekt pa je nato za več let ustavil še začetek iraške vojne, saj naj bi šlo za 'politično občutljiv film.' Foto: Reuters

Mel Gibson, zvezda izvirne franšize Pobesneli Max, se je nenapovedano pojavil na rdeči preprogi v Los Angelesu, kjer so gostili premiero Pobesnele ceste, filma, s katerim George Miller po tridesetih letih obuja franšizo Pobesneli Max.

Mad Max: Fury Road bo četrti del eksplozivne akcijske franšize o preživetju v postapokaliptični, distopični puščavi prihodnosti, s katero je leta 1979 zaslovel Mel Gibson. Saga je dogajanje postavila v opustošeno Avstralijo prihodnosti, kjer se mora policist Max Rockatansky bojevati z najbolj zakrknjenimi kriminalci divjine. (Film bi morali, kot prve tri, posneti v Avstraliji, a je bila ta po nepričakovano deževni sezoni tako zelena, da je bilo treba produkcijo preseliti v Namibijo.) V slovenske kinematografe film prihaja 14. maja, sicer pa se mu obeta tudi projekcija na festivalu v Cannesu.

V Cesti besa je Max prepričan, da bo preživel le, če bo preostanek svojih dni po svetu blodil popolnoma sam. A vseeno se zaplete s skupino ubežnikov, ki se prebija skozi puščavo v bojnem vozilu z vladarico Furioso (Charlize Theron) za krmilom. Pobegnili so iz trdnjave, ki jo ustrahuje Immortan Joe; temu so izmaknili nekaj nenadomestljivega. Ves besen zbobna skupaj svoje poveljnike in njihove bande ter se brez milosti požene za ubežniki v akcije polni cestni vojni.

Gibsonovo vlogo je zdaj prevzel Tom Hardy, sicer pa v filmu igrajo še oskarjevka Charlize Theron, Nicholas Hoult, Hugh Keays-Byrne, Josh Helman, Nathan Jones, Rosie Huntington-Whiteley, Riley Keough, Zoë Kravitz, Abbey Lee, Courtney Eaton, John Howard, Richard Carter, kantavtor in umetnik iOTA, Angus Sampson in drugi.

Gibsonov vlak je odpeljal
Idejo za ponovno oživitev franšize so si producenti podajali že zadnjih 15 let; v prvi fazi se je Miller za sodelovanje dogovarjal celo z Melom Gibsonom, a je po 11. septembru 2001 vse skupaj padlo v vodo. Ko se je kolesje ponovno zagnalo, je bil Gibson za vlogo počasi že prestar. "Nismo hoteli filma o postaranem Maxu, ampak o istem Maxu," je kategoričen režiser. In tako je štafeto prevzel Britanec Tom Hardy, ki po Millerjevem mnenju uteleša zelo podobne lastnosti, kot jih je v mlajših letih Gibson. "V obeh primerih gre za tipa, ki ga imajo ljudje zelo radi, a ima obenem tudi temno plat; prav ta kontrast je v samem bistvu njegove karizme."