George Lucas in J. J. Abrams na svetovni premieri filma Sila se prebuja. Foto: AP
George Lucas in J. J. Abrams na svetovni premieri filma Sila se prebuja. Foto: AP
1997
George Lucas s svojimi "otroki", kot jim pravi, preden jih je prodal s podjetjem Lucasfilm vred. Foto: AP
Sila se prebuja
Ustvarjalcem filma Vojna zvezd: Sila se prebuja se upravičeno smeji: več kot 1,1 milijarde dolarjev prihodkov je prinesel hitreje kot vsi drugi filmi do zdaj, število pa se bo v prihodnje še povečalo. Foto: 2i Film

V precej iskrenem intervjuju, ki ga je dal za ameriško televizijo, je George Lucas popljuval "retro" ton in vzdušje, ki prevevata novo epizodo v sagi, film Sila se prebuja, ki je nastal brez njegovega sodelovanja.

Zdaj skuša Lucas omiliti svoje besede; v klepetu z voditeljem Charliejem Rosom je namreč med drugim pripomnil, da je "svoje otroke" prodal "trgovcem s sužnji, ki take reči jemljejo".

"Narobe sem se izrazil in uporabil skrajno neprimerno analogijo, za kar se opravičujem," je v uradno izjavo zapisal režiser in dodal še, da je korporacijo Disney za "varuha" Vojne zvezd izbral, ker ima veliko spoštovanja do podjetja. "Le redko dajem izjave, ki naj bi natančneje razjasnile moja čustva, ampak pomembno se mi zdi, da povem, da sem navdušen nad tem, da ima franšizo v lasti Disney in da jo - na filmu, televiziji in s tematskimi parki - razvija v vznemirljive smeri."

Lucas pravi še, da ga je "rekorde podirajoči uspeh blockbusterja vrgel na rit" in da je skrajno ponosen na režiserja in producentko filma, J. J. Abramsa in Kathleen Kennedy.

Izjava, ki jo je režiser objavil na zadnji dan starega leta, je v tonu povsem drugačna od intervjuja, ki ga je dal še pred 14. decembrom (ko se mu je predsednik Disneyja Bob Iger na svetovni premieri filma zahvalil za njegov "ustvarjalni genij").

Na poti do rekorda
Kot seveda že vemo, je sedma epizoda sage Vojna zvezd na dobri poti, da postane najdonosnejši film vseh časov, kar simbolično postavlja piko za odlično leto v filmski industriji. Sila se prebuja je že postala film, ki je najhitreje prebil mejo milijardnega zaslužka v svetovnem merilu, zdaj pa diha za ovratnik Cameronovemu Avatarju, ki je v letu 2009 zaslužil 2,7 milijarde dolarjev.

Sam ne bi posnel "retro" filma
George Lucas, ki je bil za krmilom tako pri antologijski izvirni trilogiji (1977-1983) kot tudi pri kritiško spljuvani seriji treh preddelov (1999-2005), je v (prejšnjem) intervjuju izjavil, da Disney ni hotel njegovega sodelovanja pri nastajanju novega filma. "Hoteli so posneti retro film. To mi ni všeč," pravi.

"Tako ali tako jim ni bilo preveč do tega, da bi me vpletali, ker bi jim samo povzročal težave - in vseeno ne bi naredili tega, kar bi od njih hotel. Nimam več pooblastil, da bi ukazoval, in bi samo mešal štrene. Zato sem rekel: 'Prav, naj gredo po svoje. In jaz bom šel po svoje.'"

Še vsaj pet filmov
Lucas je leta 2012 svoje podjetje, Lucasfilm, korporaciji Disney prodal za dobre štiri milijarde dolarjev. Trenutno pri Disneyju načrtujejo še dve Vojni zvezd, ki bosta zaokrožili novo trilogijo, ter še tri dodatne filme, ki bodo prav tako potekali "v svetu Vojne zvezd".

Komercialni uspeh Sile se vrača, v kateri imajo vloge tudi veterani franšize Harrison Ford, Mark Hamill in Carrie Fisher, podpira tudi močna kritiška hvala novega filma. Ni čisto neverjetno pričakovati, da bo spektakel v prihajajoči sezoni nagrad dobil tudi kako pomembnejšo nominacijo.