Film
(3)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 5 glasov Ocenite to novico!
G. Bean se je na britanski televiziji prvič pojavil l. 1990 in hitro zaslovel po vsem svetu, predvsem po zaslugi Atkinsonove izjemne zmožnosti ustvariti prikupnega, zmedenega junaka, ki nam sicer para živce, vendar bi ga hkrati najraje kar objeli. Po uspehu televizijske serije so posneli film Bean: The Ultimate Disaster Movie, v katerem se g. Bean poda med umetniško srenjo Los Angelesa, pozneje pa še Beanove počitnice. Foto: Reuters
Rowan Atkinson
Prva epizoda Mr. Beana (imela je preprost naslov Mr. Bean oz. Gospod Bean) je bila predvajana leta 1990, zadnja, ki je nosila naslov Goodnight Mr. Bean (Lahko noč, gospod Bean), pa leta 1995, vendar lik Atkinsona do zdaj ni nikoli povsem zapustil - tudi njegove številne filmske vloge so spominjale na priljubljenega nerodneža. Foto: Reuters

Gospod Fižolček se vrača (a le za kitajsko občinstvo)

Trapasti lik presega kulturne razlike
20. marec 2017 ob 13:55
Ljubljana - MMC RTV SLO

Rowan Atkinson je spet zlezel v tvidasto obleko in vlogo, po kateri bo vedno najbolj znan - štorastega, a prisrčnega gospoda Fižolčka. Novi film je sicer (za zdaj) na ogled le na Kitajskem.

Komedija Najbolj smešni komik je kitajski celovečerni spin-off priljubljene televizijske oddaje z istim naslovom. Štorija, ki ima več protagonistov, popisuje izlet v Macau, kjer se seveda zgodijo številne nepredvidene dogodivščine. Podobnost z ameriško franšizo Prekrokana noč (The Hangover) skoraj gotovo ni naključna: tudi v kitajskem filmu so denimo za epizodno vlogico rekrutirali Mika Tysona.

Fižolčka smo lahko nazadnje na velikem platnu videli pred okroglimi desetimi leti (Beanove počitnice, 2007); film je imel po vsem svetu visoko gledanost, še posebej dobro pa se je odrezal na Kitajskem.

Eden izmed domačih zvezdnikov Najbolj smešnega komika, Guo Degang, je na medijski predstavitvi filma sicer priznal, da z Atkinsonom nista imela nobenega skupnega jezika - sta pa lahko komunikacijski prepad premostila s humorjem. "Razumela sva se lahko prek mimike in gestikulacije. Izkušnja je bila res zanimiva, in dokazuje, da komedija lahko preseže omejitve."

Mr. Bean oz. Gospod Fižolček, ki ga je Atkinson nekoč opisal kot "otroka v telesu odraslega moža", je praktično nem lik, ki "funkcionira" predvsem zaradi igralčevega neverjetnega daru za situacijsko in telesno komedijo. Izvirna televizijska serija je imela v devetdesetih letih v Veliki Britaniji 18,74 milijona gledalcev, izvažali pa so jo tudi v 245 držav po vsem svetu.

"Treba je nehati dovolj zgodaj"
Leta 2012 je Atkinson napovedal dokončno upokojitev gospoda Beana. Upodabljanje priljubljenega lika je bilo zanj sicer finančno precej uspešno, je priznal, a tudi izčrpavajoče - tako telesno kot duševno. "Poleg tega, da se začnejo zmanjševati tvoje telesne sposobnosti, menim, da je videti precej žalostno, ko se nekdo v svojih 50. obnaša tako otročje. Treba je biti precej previden," je o razlogih za upokojitev gospoda Fižolčka takrat dejal Atkinson. Ob tem je dodal, da ga je velik uspeh nanizanke ukalupil, ljudje pa si ga zato le težko predstavljajo v kakšni drugi vlogi.

O zarečenem kruhu ...
A Fižolček se tudi po tem ni izogibal žarometom: leta 2012 je sodeloval na odprtju olimpijskih iger v Londonu, leta 2015 pa v skeču za dobrodelni projekt Comic Relief. Pravzaprav Atkinson nastopi tudi v letošnjem projektu Comic Reliefa, desetminutnem nadaljevanju romantične komedije Pravzaprav ljubezen. (V filmu je igral frustrirajoče pedantnega prodajalca v luksuzni veleblagovnici.)

Predlani se je od Rowana Atkinsona po 24 letih zakona ločila (zdaj že nekdanja) žena Sunetra Sastry. Kot razlog je navedla igralčevo "nerazumno vedenje". Videvati se je namreč začel z Louise Ford, igralko, ki je od njega mlajša 28 let.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
darwin123
# 20.03.2017 ob 15:12
Haha fižovček ta prevod pa za njega prvič slišm. Po naslovu sploh nisem vedel za kaj gre...
dukeslander
# 21.03.2017 ob 13:08
Celo gospod Pasulj bi mu bolj pasalo
neutrino
# 20.03.2017 ob 19:52
Ja za kakega novega McLarna P1 bo pa že zaslužil ;)
Kazalo