Kakšni zvezdniki neki. Mogoče imajo na Facebooku veliko prijateljev, ki to zares niso, to je pa tudi vse, na to, koliko se počutijo zvezdniški, odgovarjajo glavni obrazi filma. Foto: Siniša Rančov
Kakšni zvezdniki neki. Mogoče imajo na Facebooku veliko prijateljev, ki to zares niso, to je pa tudi vse, na to, koliko se počutijo zvezdniški, odgovarjajo glavni obrazi filma. Foto: Siniša Rančov
Siniša Rančov
Če je v prvem delu umirjeno taborniško življenje iz tira vrgla skupina deklet, imajo tokrat podoben učinek štajerski taborniki pod budnim očesom Šefeja. Foto: Siniša Rančov
Miha Hočevar
Režiser in scenarist filma Miha Hočevar, nekoč tudi sam tabornik, se je po dolgoletnem 'mrku' lotil očitno zelo pogrešanega mladinskega filma. Foto: Siniša Rančov
Reportaža s snemanja filma Gremo mi po svoje 2
Na snemanju nadaljevanja Gremo mi po svoje

V okolici Bovca in Triglavskega narodnega parka v teh dneh poteka snemanje nadaljevanja najbolj gledanega slovenskega filma Gremo mi po svoje. Hočevarju, ki se podpisuje tudi pod scenarij filma, nepisano filmsko pravilo, da nadaljevanje le redko doseže raven prvega filma, ne predstavlja skrbi, nanj odgovarja z naslovom ene najbolj slavnih izjem: Boter 2. Tudi z uspehom prvega dela in posledično visokimi pričakovanji gledalcev se ne obremenjuje, saj k vsakemu delu pristopa z enko odgovornostjo.

Optimizma režiserja ne omajajo niti težko zanemarljive težave s financami. Dogajanje na Slovenskem filmskem centru še kako vpliva na produkcijo filma, pravi, vendar 'samo v glavi' in pri neplačanih položnicah, sicer pa delajo, kot da imajo denar.

Ekipa, ki je zaslužna za porast tabornikov
O tem, zakaj je bil prvi film tako uspešen, je bilo že veliko ugibanja. Jurij Zrnec, ki se je po mnenju marsikoga kot Starešina izvrstno odrezal in to na Festivalu slovenskega filma tudi potrdil z vesno za najboljšo moško vlogo, je prepričan, da je razlog v manku mladinskega filma pri nas. Meni, da so ga ljudje željni, razdobje med obema filmoma pa je ravno pravšnje, da bodo tudi malčki dovolj stari in si zaželeli videti film. "Baje je porast taborništva ogromen," dodaja.
Starešina sreča svojo zrcalno podobo
Poleg navihane ekipe tabornikov iz prvega dela ter njihovega Starešine Jurija Zrneca je ekipo med drugim okrepil Tadej Toš. Ta igra vodnika štajerske skupine, ki je pravzaprav zrcalno identičen značaj ljubljanskemu Starešini - strog, pod kožo zelo mehak, s čudnim smislom za humor. Lik Jurija Zrneca torej sreča sebi enakega. V obeh vodnikih se zbudi tekmovalna žilica, zmešnjavo stopnjujejo nori malčki, najstniški taborniki in tabornice, vsem pa življenje zagreni dlakocepska Inšpektorica, ki se strogo drži novih evropskih predpisov. Kot se izkaže, je lahko birokracija zares nadležna.
Pod slovenskimi vršaci mrgoli množica igralcev
Poleg znanih imen Mateje Pucko in Sabine Kogovšek Zrnec so številčno igralsko zasedbo dopolnili še z igralci, ki so jih izbrali na večmesečnih avdicijah. V nadaljevanju mladinskega filma, ki je lani na začudenje ustvarjalcev polnil slovenske kinodvorane (videlo ga je več kot 208.000 gledalcev), si je želelo sodelovati 5.000 kandidatk in kandidatov, ki so svoj igralski talent dokazovali na avdicijah v vseh večjih slovenskih mestih. V filmu med drugim igrajo še Jure Kreft, Matevž Štular, Sandi Pavlin, Milena Zupančič, Jana Zupančič, Uroš Kaurin, Luka Cimprič in številni drugi.
Film nastaja pod okriljem produkcijske hiše Vertigo Emotionfilm (ki stoji tudi za filmi Slovenka, Rezervni deli, Aleksandrinke, Pod njenim oknom in drugimi), ob sofinanciranju Slovenskega filmskega centra, v koprodukciji studia Viba Film in sodelovanju distributerja Cinemania Group.

V priloženem videu si oglejte, kako poteka snemanje filma v Bovcu.

Prvotno so premiero filma napovedovali za prihodnjo pomlad, in čeprav snemanje še vedno poteka po načrtih, bi lahko zamik povzročilo ogromno posnetega materiala. Kot nam je pojasnil režiser, je posnetega približno še enkrat toliko materiala kot za prvi del, pa so komaj na dveh tretjinah. To pomeni še veliko dela, tu je negotova situacija s Slovenskim filmskim centrom (vlada je sicer nekaj ur po pogovoru dala soglasje finančnim načrtom centra, op. n.), a na koncu bo vse v redu, tudi če pride film v kino malo pozneje, je prepričan.
Siniša Rančov in Maja Kač








Reportaža s snemanja filma Gremo mi po svoje 2
Na snemanju nadaljevanja Gremo mi po svoje