Da Vincijevo šifro so si najprej lahko ogledali v Cannesu. Foto: EPA
Da Vincijevo šifro so si najprej lahko ogledali v Cannesu. Foto: EPA
Da Vincijeva šifra
Romana v Grčiji niso prepovedali, filma tudi ne bodo, je odločilo atensko prvostopenjsko sodišče. Foto: EPA

Fim, ki tudi na grška velika platna prihaja 18. maja, bodo začeli vrteti kljub pozivu skupine Ognjeni meč. Atensko prvostopenjsko sodišče, kamor je bil zahtevek vložen, meni, da pobuda "ni utemeljena". Kakršna koli prepoved bi namreč nasprotovala svobodi izražanja, ki jo varuje grška ustava.

Sodišče je spomnilo še, da pred dvema letoma ravno tako niso prepovedali grškega prevoda knjige Dana Browna, po kateri je nastal film, saj je to roman, ki "ne posveča pozornosti pravoslavni veri".

Za Ognjeni meč je film žalitev
Ognjeni meč pa, nasprotno, meni, da Da Vincijeva šifra "žali in zasramuje krščansko vero" in "podobo njenega utemeljitelja", saj ga predstavlja "z njegovimi človeškimi strastmi". V torek zvečer je na osrednjem trgu v Atenah protestiralo približno sto pravoslavnih integristov, ki so obtoževali "mednarodno frankovsko masonerijo" in "hollywoodske sioniste", češ da so sprožili "bogoskrunsko provokacijo".

Grška pravoslavna cerkev je proti predvajanju
Proti predvajanju filma, o katerem se v zadnji tednih govori po vsem svetu, se je opredelila tudi uradna Grška pravoslavna cerkev, ki je v nedeljo po cerkvah delila brošuro z naslovom Resnica o romanu Da Vincijeva šifra. V njej so zapisali, da je vsebina romana napačna, ker "na perfiden način žali in spodkopava religiozno zavest". Cerkev svojim vernikom ogleda filma ni prepovedala, je pa opozorila, da lahko tisti, ki bodo odšli v kino, pričakuejo "laži in smešno vsebino". V Grčiji so Brownov roman prodali v približno 200.000 izvodih, film pa prihaja v 207 grških kinodvoran.