Krokar. Na prizorišču strahotnega zločina policija najde iznakaženi trupli ženske in njene hčere, zločin pa je izredno podoben umoru, ki ga je v svoji kratki zgodbi opisal Edgar Allan Poe. Z njegovo pomočjo se detektiv loti lova na serijskega morilca. Foto: Kinodvor
Krokar. Na prizorišču strahotnega zločina policija najde iznakaženi trupli ženske in njene hčere, zločin pa je izredno podoben umoru, ki ga je v svoji kratki zgodbi opisal Edgar Allan Poe. Z njegovo pomočjo se detektiv loti lova na serijskega morilca. Foto: Kinodvor
Hladna riba, ekstravagantna in elegantna grozljivka kultnega japonskega režiserja Sona Siona. Eden najbolj vznemirjajočih in navdihujočih filmov leta, kot ga je označil Mitch Davis. Veliki finale filmskega maratona, za katerega ne boste potrebovali kave, da bi ostali budni. Foto: Kinodvor
Tucker in Dale proti zlu, komedija zmešnjav, ki obrne na glavo slasher grozljivke in poleg groze, gorja in gravža prinaša tudi veliko smeha in romantike. Foto: Kinodvor

Poleg filmske groze in krvi bodo Mračni utrinki maratonov groze, gorja in gravža na ogled tudi na fotografijah Kinodvorovih dvornih fotografov Nade Žgank in Domna Pala, v filmski Kavarni bo obiskovalcem na voljo še horror make-up ter krvave specialitete.
Poejeve zgodbe postajajo realnost
Strašljivo noč bo ob 19. uri začel film Krokar Jamesa McTeigueja, v katerem serijski morilec umore izvaja po opisih iz kratkih zgodb Edgarja Allana Poeja. Skrivnostne okoliščine Poejeve smrti leta 1849 so tudi navdihnile film, ki prepleta zgodovinska dejstva in fikcijo, v lovu na morilca pa se mlademu detektivu pridruži kar Poe (igra ga John Cusack) sam.
Ena najboljših britanskih grozljivk
Spisek za odstrel režiserja Bena Wheatleyja je skrivnostna srhljivka, ki počasi stopnjuje napetost vse do brutalnega vrhunca. Poklicni morilec in nekdanji vojak Jay osem mesecev po spodleteli misiji v Kijevu, še vedno telesno in duševno zaznamovan s katastrofalnim neuspehom, skupaj s partnerjem Galom sprejme novo nalogo, v spoznavanju temačnega sveta skrivnostne misije pa ga strah in paranoja ženeta vse globlje. Z izredno naturalistično igro in zadušljivim vzdušjem moralnega razkroja ter počasi tlečo srhljivostjo so številni kritiki film uvrščali med najboljše britanske grozljivke zadnjih let.
Preobrnjena najstniška slasher grozljivka
Proti polnoči se bosta v filmu Tucker in Dale proti zlu grozi in gravžu pridružila še smeh in romantika. Režiser Eli Craig je s komedijo zmešnjav, "v kateri najstniki umirajo po tekočem traku in podivjani morilci tekajo naokrog z motorno žago", obrnil na glavo priljubljeno zvrst najstniške slasher grozljivke. Naivna podeželana Tucker in Dale, ki se za konec tedna odpravita v svojo razpadajočo gozdno kočo na miren počitek z ribolovom in pivom, v skupini najstnikov sprožita prehitro sklepanje, da gre za duševno motena serijska morilca in njune počitnice se kaj kmalu prelevijo v krvavo nočno moro.
Ljudožerstvo po mehiško
Začetek 1. novembra prinaša "portret družine, ki jo povezuje strašanska skrivnost in ženejo pošastni apetiti". Mehiški režiser Jorge Michel Grau je s svojim prvencem Smo, kar smo ustvaril šokantno in ganljivo predelavo žanra grozljivke "naredi za ljudožerce to, kar je Vampirska ljubezen naredila za vampirje", so zapisali v Kinodvoru. Družina se po smrti moža in očeta spopade s težkim vprašanjem, kako preživeti, saj se je na lov za kosilo vedno odpravljal oče, najstarejši sin pa očitno še ni pripravljen na takšno odgovornost.
Avstralska trupla v sodih
Film Umori v Snowtownu razkriva ozadje resničnih dogodkov najbolj zloglasnega serijskega morilca v zgodovini Avstralije, ki je v 90. letih s trupli v sodih šokiral avstralsko in svetovno javnost. Družinska slika o mami in njenih treh sinovih iz zanemarjenega predmestnega naselja je pripovedovana skozi oči šestnajstletnega fanta, ki odkrije, da materin novi prijatelj, karizmatični in prijazni samooklicani varuh soseščine le ni to, kar se kaže na prvi pogled. "Hoteli smo povezati človečnost s čistim nasiljem in ju tako bolje spoznati," je povedal režiser Justin Kurzel. Film, posnet na resničnih prizoriščih in v večini z neprofesionalnimi lokalnimi igralci, pa je na Tednu kritike na lanskem festivalu v Cannesu prejel posebno omembo žirije.
Japonska ekstravaganca: suši in kri
Za najbolj vztrajne ob 4.45 sledi še dobre dve uri dolga ekstravagantna grozljivka kultnega japonskega režiserja Sona Siona, ki je svojo mednarodno pot začela na festivalih v Benetkah in Torontu. Kot je zapisal Mitch Davis v knjižici filmskega festivala Fantasia, je Hladna riba "osupljivo dobro narejen film, ki ga kar razganja od življenja, strasti in histerije; film z obilico seksa, ekscentričnosti in skrajnega nasilja ter z najbolj sprevrženim smislom za humor, ki si ga lahko zamislimo". Film, za katerega napovednik namiguje na drugačne priprave sušija, prav gotovo vsebuje dobre strategije za ohranjanje budnosti filmskih maratoncev. Novi prijatelj plahega Shamota, ki vodi majhno prodajalno s tropskimi ribami, sicer pomaga pomiriti konflikt, ki nastane, ko Shamotovo hčerko zalotijo pri kraji, a kot je za grozljivke pričakovati, prijatelj skriva tudi svojo psihopatsko temno plat.