Goslingov prvenec je bil po prvih projekcijah precej mlačno sprejet, zato je zdaj verjetno treba malce okrepiti njegovo promocijo. Foto: AP
Goslingov prvenec je bil po prvih projekcijah precej mlačno sprejet, zato je zdaj verjetno treba malce okrepiti njegovo promocijo. Foto: AP
Guillermo del Toro je teksaškemu občinstvu skušal predvsem dopovedati, da "je film posnel filmski utvarjalec, in ne le obraz, ki ga poznate s šal na spletu". Foto: AP

"Čisto razumem, da se pojaviš v kakem filmu in rečeš kaj v slogu "I'll be back"; to imaš potem na grbi. Ampak jaz nisem tega nikoli rekel," je Gosling povedal na temo viralnega fenomena z njegovim obrazom v glavni vlogi. Tema je na dnevni red prišla v klepetu z mehiškim režiserjem Guillermom del Torom pod okriljem festivala South by Southwest (SXSW) v Teksasu.

Seveda pa Gosling na otvoritveni dan festivala, posvečenega filmu, glasbi in tehnologiji, ni prišel, da bi govoril o fenomenu memejev, pač pa o svojem režijskem prvencu Lost River. Del Toro je kljub temu v pogovor nametal nekaj podrobnosti, zaradi katerih je internet tako zelo obseden z Goslingom, na primer njegovo navdušenje nad vlakci v Disneylandu. Ko je igralca izzval, naj vendarle izdavi tisto zloglasno frazo "Hey girl", na katero se lepijo najrazličnejše romantične izjave, je 34-letni Gosling (v šali) naveličano izpustil mikrofon.

Lost River v ameriške kinematografe prihaja aprila; Gosling ga je režiral in zanj tudi napisal scenarij. Svojo nadrealistično, temačno pravljico je postavil v novodobni Detroit, navdihnile pa so ga predstave o Ameriki, s katerimi je kot Kanadčan odraščal. Film je bil premierno pred skoraj enim letom predvajan v Cannesu, kjer so ga kritiki bolj ali manj enoglasno raztrgali; od takrat ga ni Gosling prikazal nikjer.

Režiser ima še najtežjo igralsko nalogo
Z Del Torom je govoril predvsem o procesu pisanja scenarija in snemanja filma, pa na primer o delu s štiriletnim igralcem, ki ni bil najbolj navdušen nad kamero. "Vsakič, ko je zagledal kamero, se je napotil v nasprotno smer, zato smo ga morali zasledovati kot fotografi živali," se je spomnil Gosling. "V vlogi režiserja igraš več, kot če si igralec, saj se moraš vsak dan pretvarjati, da si samozavesten. Ko gre vse k vragu, se moraš delati, da niti ni tako velika težava."

Festival SXSW, ki letos praznuje svojo 20. obletnico, se osredotoča predvsem na ustvarjalni proces snemanja filmov. V devetih festivalskih dnevih bodo med drugim gostili še režiserko Selme Avo DuVernay in Marka Duplassa, ki je kariero začel prav v Teksasu.