Devetminutni prizor dirke z rimskimi kočijami sodi med najslavnejše prizore v filmski zgodovini, skladatelj Miklós Rózsa pa jo je pospremil z najdaljšo za film napisano skladbo. Foto: YouTube
Devetminutni prizor dirke z rimskimi kočijami sodi med najslavnejše prizore v filmski zgodovini, skladatelj Miklós Rózsa pa jo je pospremil z najdaljšo za film napisano skladbo. Foto: YouTube
Charlton Heston je za naslovno vlogo Jude Ben-Hura prejel oskarja za glavno moško vlogo.
Charlton Heston je za naslovno vlogo Jude Ben-Hura prejel oskarja za glavno moško vlogo. Foto: Wikipedia
Decembra v kina prihaja Scottova ekranizacija Mojzesove zgodbe s Christianom Balom v glavni vlogi.
Decembra v kinematografe prihaja Scottova ekranizacija Mojzesove zgodbe s Christianom Balom v glavni vlogi.

Nova priredba knjige iz leta 1880 nastaja pod okriljem MGM-ja, studia, ki je leta 1959 zakrivil z enajstimi oskarji nagrajeno še danes najslavnejšo filmsko predelavo zgodbe. Režijo bo po poročanju Independenta prevzel kazahstanski filmar Timur Bekmambetov, znan po vampirskih filmih Nočna straža in novejšem naslovu Abraham Lincoln: Lovec na vampirje, kdo bo dobrega pol stoletja po antologijski vlogi Charltona Hestona igral Ben-Hura, pa studio še ne razkriva.
Filmska klasika z enajst oskarji
Pripoved o judovskem princu, ki ga krut rimski častnik Messala za kazen, ker mu ne pomaga najti judovskih upornikov, pošlje med veslače rimske galeje, prepletena z zgodbo o Jezusu Kristusu, je že v časih nemega filma doživela dve priredbi, zatem še animirano različico, nedavno televizijsko ekranizacijo in broadwajsko produkcijo, najslavnejša pa obstaja tri ure in pol trajajoča epopeja Williama Wylerja.
Film so premierno predvajali 18. novembra leta 1959 v New Yorku in postal je najhitrejši zaslužkar med filmi tistega leta, obenem pa prehitel tudi dotedanjega rekorderja V vrtincu. Z enajstimi kipci je rekord postavil tudi na podelitvi nagrad Ameriške filmske akademije, ki mu je med drugim podelila oskarja za najboljši film, režijo in glavnega igralca, takšen snop nagrad pa je uspelo doseči šele Cameronovemu Titaniku leta 1997 in leta 2003 Gospodarju prstanov - kraljeva vrnitev.
Od Noetovega potopa do prehoda Rdečega morja
Nad najnovejšo priredbo bosta bedela Mark Burnett in Roma Downey, producenta sveže filmske pripovedi o Jezusovem življenju Son of God (Božji sin), ki je od premiere konec februarja v blagajne doslej prinesel 60 milijonov dolarjev.
Mnogo več se govori o spektaklu Darrena Aronofskega Noe, ki so ga kritiki raztrgali, številne bližnjevzhodne dežele pa prepovedale njegovo predvajanje, a je kljub temu do zdaj s prodanimi vstopnicami z vsega sveta zaslužil 300 milijonov dolarjev. Pred koncem leta naj bi dočakali še eno znano starozavezno zgodbo Exodus: Gods and Kings (Eksodus: Bogovi in kralji), v katero je svoj pogled na Mojzesovo vlogo (starozaveznega preroka igra Christiane Bale) posnel Ridley Scott.