Igra prestolov. Sedem največjih in najvplivnejših rodbin se bori za prevlado v mitološkem kraljestvu Westeros; pri tem imajo ključno vlogo politične in ljubezenske spletke. Foto: HBO
Igra prestolov. Sedem največjih in najvplivnejših rodbin se bori za prevlado v mitološkem kraljestvu Westeros; pri tem imajo ključno vlogo politične in ljubezenske spletke. Foto: HBO
Dexter, serijski morilec, ki je obenem forenzični strokovnjak pri miamijski policiji, ima ravnokar za seboj zadnji del sedme sezone - tiste, ki je po rahlem padcu gledanosti (po splošnem konsenzu) seriji spet vrnila njeno privlačnost.
iTunesova lestvica največkrat zakonito kupljenih serij visoko postavlja predvsem Dexterja, Kriva pota in Žive mrtvece.

Statistični pregled, ki ga vsako leto opravi portal Torrentfreak, je pokazal, da si največ ljudi na spletu nezakonito naloži HBO-jevo serijo Game of Thrones (Igra prestolov), ekranizacijo fantazijske serije istoimenskih romanov Georgea R. R. Martina, ki je trenutno na oddihu med drugo in tretjo sezono. Najbolj gledano epizodo si je s spleta pretočilo 4.280.000 uporabnikov - kar je celo rahlo več od števila ljudi, ki so si isto stvar (zakonito) ogledali na televiziji.

Deset najbolj piratiziranih serij leta 2012

Game of Thrones (Igra prestolov)
Dexter
The Big Bang Theory
How I Met Your Mother
(Kako sem spoznal vajino mamo)
Breaking Bad (Kriva pota)
The Walking Dead
(Živi mrtveci)
Homeland
House
(Zdravnikova vest)
Fringe
Revolution

Pregled je pokazal, da so v primerjavi z lani zaznali "rahel porast" nezakonitega pretakanja vsebin s spleta (čeprav se je v dveh letih pred tem zdelo, da se bo tovrstna dejavnost počasi umirila). Ponoven porast prihaja po zaostrenih naporih za blokiranje in zapiranje spletnih strani, ki ponujajo dostop do materiala, ne da bi zanj imele avtorske pravice.

Operacije ameriških, mehiških in ukrajinskih oblasti so letos pripomogle k zaprtju dveh izmed najpopularnejših tovrstnih portalov, Megauploada in Demonoida. Britanci so ob promet spravili Newzbin2, stran, ki je zbirala povezave na druge strani z nezakonito naloženimi vsebinami, lastnika strani Surfthechannel pa so zaradi "omogočanja kršenja avtorskih pravic" obsodili na kar štiri leta zaporne kazni. Ponudniki internetnih storitev v več državah so že bili prisiljeni blokirati sloviti The Pirate Bay, čeprav entuziastični pirati še vedno redno ponujajo bližnjice do njega.

Posesivni HBO
Silno visok odstotek piratskega gledanja Igre prestolov ima morda kaj opraviti s tem, da kabelska televizija HBO, ki jo predvaja, ne dovoli tekočega predvajanja, t. i. "streaminga", ki ga Američanom omogočajo Netflix, Hulu, Amazon Prime in podobni. Serija je tako na spletu (zakonito) dostopna le na strani HBO Go online, ki je namenjena samo ljudem, ki imajo HBO-jevo kabelsko televizijo že naročeno.

Zunaj ameriških meja je po Torrentfreakovih številkah za nesorazmerno veliko število nezakonitih pretakanj Igre prestolov s spleta "kriva" Avstralija - morda zato, ker so tam serijo predvajali z enotedenskim zamikom za ZDA.

Ni vse samo v zastonjskosti
"Ne piratizirajo vsi ljudje s spleta zato, ker je zastonj," ob tem ugotavlja nizozemski urednik Torrentfreaka, ki se skriva pod psevdonimom Ernesto Van Der Sar. "Velik dejavnik je tudi dostopnost. Večina naslovov v prvi deseterici je dostopna na plačljivih straneh in nimajo zelo široke distribucije. Če bi jih televizijske mreže ponudile širšemu občinstvu, bi bilo spletnega piratstva manj." A kljub temu bi bilo za HBO verjetno najpametneje, da se držijo svojega dozdajšnjega modela: "Glede na to, da se zanašajo na drage naročnine, bi spremembe škodile njihovim prihodkom. Če bi se dalo posamezne epizode pogledati na Netflixu, bi gotovo manj zaslužili."