"Vaše vestno delo nam je v ponos." Ikonografija Panema je izdelana vse do zadnjih podrobnosti logotipov in drobnega tiska na propagandnih oglasih. Foto: Lionsgate
V tretjem delu filmske tetralogije Katnis Everdeen postane simbol množičnega upora proti avtokraciji. Foto: Lionsgate
Tudi naslednji film bo, tako kot Ognjeno maščevanje, režiral Francis Lawrence.

Pred kratkim se je na "uradni strani" (fiktivnega) avtoritarne države Panem, kamor je postavljeno dogajanje serije filmske serije Igre lakote, pojavila serija presunljivih propagandnih portretov, ki predstavljajo "junake posameznih okrožij". Stran v resnici seveda upravlja filmski studio Lionsgate, ki za promocijo premeteno uporablja viralno trženje.

Na fotografijah so predstavljeni posamezniki iz posameznih okrožij, na katera je razdeljen Panem; ob vsakem je simbol njihovega okrožja (rudarstvo, poljedelstvo, gozdarstvo ...) in kratek opis njihovega prispevka k domovini. Na primer: "Okrožje 9. Po dnevu, preživetem na polju, 17-letna Triti Lancaster svojim sodržavljanom Panema prijazno ponudi snop žita." Predstavnica Okrožja 12, kjer živita tudi protagonista priljubljene sage, Peeta in Katnis, na prvi pogled spominja na Katnisino mlajšo sestro. Revna, umazana deklica ima ob sebi rudarsko čelado: "6-letna Lily Elsington uteleša duha naslednje generacije prebivalcev okrožja: pripravljena in željna poganjati jutrišnji Panem."

Novembra lani smo drugi del franšize sklenili in medias res: Katnis je nekako preživela še en spopad v gladiatorskem ringu Iger lakote, na koncu pa so jo sprejeli v odporniško gibanje, ki pripravlja revolucijo.

Oglaševalna kampanja za filme, ki nastajajo po knjižni predlogi romanov Suzanne Collins, je relativno inovativna in drzna zato, ker bolj kot samo bežno spominja na propagandno umetnost Stalinove Rusije ali nacistične Nemčije, ki sta prav tako poudarjali napore in žrtvovanje posameznikov za kolektivno blaginjo naroda.

Skladen s tem pristopom je tudi prvi uradni napovednik za film: v resnici gre za enominutni propagandni govor, v katerem predsednik Snow (Donald Sutherland) s svojega prestola državljane prijazno, a nedvoumno posvari pred uporništvom in nepokorščino Kapitolu. "Od pradavnine dalje je naš veliki narod poznal samo mir," začne predsednik. "Delujemo po elegantnem sistemu, ki nas hrani in varuje. Okrožja so telo, Kapitol pa utripajoče srce. Vaše trdo delo nas hrani, mi pa v zameno hranimo in varujemo vas. A kdor se upira sistemu, strada samega sebe. Če se borite proti sistemu, boste krvaveli vi. Vem, da boste stali z menoj, z nami, skupaj, kot eno."

Še zadnja vloga Philipa Seymourja Hoffmana
Četrti del, v katerem bomo videli znane obraze Jennifer Lawrence, Josha Hutchersona, Liama Hemswortha, Donalda Sutherlanda, Philipa Seymourja Hoffmana, Stanleyja Tuccija, Woodyja Harrelsona, Elizabeth Banks in Sama Claflina, bo svetovno premiero doživel 21. novembra letos, četrti del pa točno leto dni pozneje. Zdaj že pokojni Philip Seymour Hoffman je svojo vlogo večinoma posnel še pred smrtjo; ekipi se tokrat pridružujejo Natalie Dormer, Stef Dawson in Julianne Moore.