Trojica, ki je v osemdesetih letih z newyorških ulic in domov izganjala duhove. Foto:
Trojica, ki je v osemdesetih letih z newyorških ulic in domov izganjala duhove. Foto:
Harold Ramis.
Harold Ramis je Izganjalce duhov cenil kot najbolj prepoznavni naslov svoje kariere, vendar tudi za Analizo pa tako in Neskončen dan ne bi mogli reči, da sodita med neznane filmske naslove. Foto: EPA

Ramis je zaslovel prav v vlogi Egona Spenglerja v znanstvenofantastični komediji Izganjalci duhov, ki jo je po njegovem scenariju (napisala sta ga z Aykroydom) posnel Ivan Reitman. Tudi sicer je bil plodovit scenarist, prav tako pa se je spoprijel z režijo – njegova je med drugim mafijska komedija z Robertom de Nirom in Billyjem Crystalom v glavnih vlogah Analiza pa taka, pa tudi Neskončen dan, Začaran in Štirje možje, ena žena.

Ramis, ki je umrl zaradi redke bolezni, ki povzroči otekanje krvnega ožilja, je začel kot pisec za lokalni časopis in v šestdesetih letih nadaljeval kot urednik zabavnega kotička pri Playboyu. Potem ko je zapustil revijo, se je priključil znameniti čikaški improskupini Second City, kjer se je, kot je pozneje priznal, zavedel svojih omejitev, ko je na odru videl, kaj zmore John Belushi. "Ko sem videl, kako daleč je pripravljen iti, da bi nasmejal občinstvo ali se dokazal na odru, jezik, ki ga je uporabljal, in fizični napor, ki ga je vložil, ko se je metal z odra in davil soigralce, sem si rekel: Nikoli ne bom tako dober."

Film, ki je obsedel tudi starše in učitelje
Ramis je z Billom Murrayjem igral že v komediji Stripes, nato pa sodelovanje ponovil kot najbolj 'piflarski' član trojice Izganjalcev dihov. Film je doživel izjemen uspeh, ki so ga skušali ponoviti v nadaljevanju leta 1989 in še animirani seriji.

K Izganjalcem duhov se je igralec v intervjujih vedno znova vračal, prepričan je bil, da je bil film najbolj prepoznavno delo njegove kariere. Izganjalce duhov so vsi oboževali, se je spominjal leta 2009. "Dobivali smo pošto učiteljev, ki so izražali zadovoljstvo, da se otroci med odmorom igrajo izganjalce duhov, saj je bila takšna igra nenasilna in jih ni delila na dobre in slabe. Povezala jih je in imela dober učinek," je dejal.
Vseeno se je po uspehu filma umaknil za kamero in poleg omenjenih komedij med drugim posnel še The Ice Harvest, Bedazzled in leta 2009 svoj zadnji film Year One.