La dolce vita je film o hrepenenju po načinu življenja slavnih in bogatih. Iz njega smo 'pobrali' tudi izraz paparaco kot oznako za fotografsko 'hijeno', ki zasleduje zvezdnike. Foto:
La dolce vita je film o hrepenenju po načinu življenja slavnih in bogatih. Iz njega smo 'pobrali' tudi izraz paparaco kot oznako za fotografsko 'hijeno', ki zasleduje zvezdnike. Foto:
Velika lepota
Lani je tujejezičnega oskarja odnesla italijanska Velika lepota – in mnogi so film interpretirali kot hommage Sladkemu življenju.

Fellinijevi družini so v preteklosti "ponudili že nešteto idej za projekte," je za revijo Variety povedala režiserjeva nečakinja Francesca, "od priredb do preddelov, nadaljevanj in predelav", a so vedno zavračali vse predloge – do zdaj. "Vedeli smo, da bi morali biti v igri zelo posebni producenti in izjemne okoliščine, da bi družina odstopila avtorske pravice."

Andrea Iervolino, ki je na čelu rimskega podjetja AMBI Group, ki mu je uspelo odkupiti pravice, napoveduje, da se "bodo dostojno poklonili dediščini Fellinija". Italijanski režiser je pri 73 letih umrl leta 1993. "Vsi elementi, zaradi katerih je Sladko življenje v hipu postalo klasika, bodo tudi v novem filmu," obljublja producent Daniele Di Lorenzo. "Naša vizija je sodobna zgodba, ki pa bo v enaki meri komercialna, ikonična in vredna nagrad kot izvirnik."

Za zdaj niso znane še nobene podrobnosti v zvezi s tem, kateri igralci in režiser pridejo v poštev za projekt, prav tako se ne ve nič o scenariju. Sladko življenje, ki je bilo premierno predvajano leta 1960, še danes velja za enega od vrhuncev italijanskega filma. Istega leta je na festivalu v Cannesu film dobil zlato palmo, kasneje pa še štiri oskarjevske nominacije (domov je odnesel oskarja za najboljšo kostumografijo). In tudi če filma nikoli niste videli, gotovo poznate prizor, v katerem svetlolasa ameriško-švedska filmska zvezda Sylvia (Anita Ekberg) brodi po vodi v vodnjaku Trevi.

Je Velika lepota vzbudila nostalgijo?
Morda je ideja za oživitev klasike nastala kot odgovor na uspeh še ene, novejše hvalnice hedonističnemu rimskemu življenju. Paolo Sorrentino je v Veliki lepoti spremljal postaranega plejboja (Toni Servillo); njegovo naveličano drsenje po ulicah večnega mesta je marsikoga spomnilo na antologijski lik Marcella Rubinija (Marcello Mastroianni), film pa je lani dobil tudi tujejezičnega oskarja.