Milena Zupančič je ob upokojitvi potegnila nekaj črt pod karierno pot in se spomnila marsikatere pozabljene stvari iz svojega bogatega umetniškega življenja. Foto: MMC RTV SLO/Ana Jurc
Milena Zupančič je ob upokojitvi potegnila nekaj črt pod karierno pot in se spomnila marsikatere pozabljene stvari iz svojega bogatega umetniškega življenja. Foto: MMC RTV SLO/Ana Jurc
Monografija Milena je izšla v založništvu SNG-ja Drama Ljubljana. Foto: BoBo

Sploh v letu, ko so na malih zaslonih spet zasijale njene kreacije v kultnih presežkih igranega programa slovenske televizije – v tehnološko osveženih serijah Cvetje v jeseni in Dekameron - in je na velika platna prišel njen najnovejši celovečerni film Srečen za umret, v roke pa lahko vzamemo tudi monografijo Milena, ki je izšla v založništvu SNG-ja Drama v Ljubljani. Kot prva v nizu knjig, ki se bodo posvečale največjim igralskim osebnostim na Slovenskem.

Avtor serije Igralci brez maske Slavko Hren se je odločil za temeljit sprehod skozi štiri in več desetletij igranja Milene Zupančič v dveh enournih oddajah, obogatenih z množico odlomkov - nekaterih kultnih prizorov iz filmov, iger in nadaljevank, pa tudi malo znanih, pozabljenih in domnevno izgubljenih projektov.

Na začetku si lahko postavimo retorično vprašanje: "Je sploh še kakšen detajl, ki ga povprečni slovenski spremljevalci umetnosti gledališča, filma, televizije, radia in drugih medijskih dogodkov v zvezi z divo igralstva Mileno Zupančič ne poznajo?" Več kot štiri desetletja razdajanja na gledaliških odrih, oblikovanje vlog pred kamerami in mikrofoni in tudi angažirana prisotnost v javnem življenju Slovencev je pustila sledove - desetine filmov, stotine igranih TV-oddaj, gledaliških fotografij, posnetkov predstav in predvsem dragocenih Mileninih spominov.

Ob veliki življenjski prelomnici - zanimivo, sredi dela, ob igranju v gledališčih v Zagrebu, na Reki, v Ljubljani, v novem filmu - uradni upokojitvi, sta se s Hrenom dogovorila, da bo pred kamero potegnila nekaj črt pod karierno pot in se spomnila marsikatere pozabljene stvari iz svojega bogatega umetniškega življenja. Hren je dolgo raziskoval po dosegljivih arhivih in presenetljivo našel tudi pozabljene filmske posnetke iz obdobja Mileninega šolanja na Akademiji za igralsko umetnost v Ljubljani, kratek odlomek in fotografije iz časa, ko je Milena na TV Ljubljana pomagala Zlatku Šugmanu pri vodenju legendarne TV-križanke (ki so do zdaj veljali za izgubljene), ter tudi posnetke diplomske predstave Jeana Geneta Služkinji na AIU-ju iz leta 1969, v kateri je nastopila s kolegicama Metodo Zorčič in Marijano Brecelj.

Ob tem pa še manj znani, nekoliko pozabljeni filmi in TV-igre: Mrtva ladja, Mali oglasi, Ipavci, Rojstni dan stare gospe, Oxygen, Tramvaj poželenja iz MGL-ja, Zemlja pleše, Konec tedna in, ne nazadnje, dokumentarni posnetki izjemno zanimivega obiska študentov igre na Bokalcah leta 1967 pri karizmatični igralki še iz predvojnega časa, Mariji Nablocki.

Ne zamudite!