Črni kruh: Za vse, ki ste film zamudili na lanski izdaji festivala Liffe. Foto: Liffe
Črni kruh: Za vse, ki ste film zamudili na lanski izdaji festivala Liffe. Foto: Liffe
Celica 211
Dramatičen in napet zaporniški triler Celica 211 je leta 2010 na podelitvi nagrad goya z osmimi lovorikami, vključno z nagradama za najboljši film in režijo, pometel s konkurenco. Foto: Kinodvor
Osamljenost
Osamljenost v velemestu - film Jaimeja Rosalesa se dogaja na ozadju madridskih prizorišč.
Camino, španska beseda za "pot", je tudi naslov knjige, na kateri temelji organizacija Opus Dei; leta 1934 jo je napisal Josemaría Escrivá de Balaguer.

V okviru predstavitve Španije v Evropski prestolnici kulture (EPK) se bo danes v mariborskem kinu Udarnik začel Španski filmski teden, ki prinaša pet večerov v družbi španskega filma. S tem želijo zaznamovati četrt stoletja podeljevanja španskih filmskih nagrad goya ter predstaviti festival kratkega filma v Madridu. Uvodni večer se bo sklenil s špansko zabavo.

V štirih filmskih večerih bodo predstavljeni tako kratki kot celovečerni filmi. Med celovečerci je kot prvi danes na vrsti katalonski film Črni kruh (Pà Negre) režiserja Agustija Villaronge iz leta 2010, ki je bil premierno predvajan na filmskem festivalu v San Sebastianu. Film je prejel vrsto nagrad, med drugim si je letos prislužil devet filmskih nagrad goya.

Odraščanje v moralnem opustošenju povojne Španije
V mračnih dneh neposredno po koncu španske državljanske vojne je 10-letni Andreu v katalonskem gozdu priča umoru dveh oseb: očeta in sina. Brutalnega zločina po krivem obdolžijo Andreujevega očeta, Farriola. Farriol, za katerega vsi vedo, da se je med vojno boril na strani republikancev, mora tako v ilegalo. Andreu, ki mora živeti pri sorodnikih, je trdno odločen, da bo sam razkrinkal resničnega storilca in tako očetu omogočil vrnitev domov. "Osrednja premisa filma je moralno opustošenje, ki ga vojna povzroči pri civilistih. Čeravno med liki soobstajajo tisti, ki so vojno dobili, in tisti, ki so jo izgubili, pa film zasnove ne opira na konflikte med zmagovalci in poraženci, temveč se neposredno osredotoča na čustva in občutenja junakov," je o svojem filmu povedal Agustí Villaronga.

V prihodnjih dneh bodo na ogled še filmi Celica 211 (Celda 211) Daniela Manzona, Cesta (Camino) Javierja Fesserja ter Osamljenost (La Soledad) Jaimeja Rosalesa.

Ko se paznik znajde na drugi strani rešetk
Dramatičen in napet zaporniški triler Celica 211 je leta 2010 na podelitvi goy z osmimi lovorikami, vključno z nagradama za najboljši film in režijo, pometel s konkurenco. Nesrečni protagonist Celice 211 je zaporniški paznik Juan Oliver, ki bi v novi službi tako rad napravil dober vtis, da se na dolžnost javi že dan pred predvidenim začetkom dela. En dan prezgodaj. Med ogledom zapora se zaradi naključne nezgode onesvesti in paznika ga odneseta v prazno celico 211, da bi si tam opomogel. V strogo varovanem krilu, kjer so nastanjeni najbolj zloglasni zločinci, prav takrat izbruhne upor. Prestrašena paznika pobegneta na varno. Ko se Juan prebudi, ugotovi, da je ujet - če želi preživeti, mora paznik zdaj hitro in prepričljivo odigrati vlogo jetnika ...

Večno povezana Eros in Tanatos
Javier Fesser je svojo Cesto posnel po resničnih dogodkih, natančneje po usodi Alexie González Barros, deklice iz družine, ki je pripadala organizaciji Opus Dei. Pri 14 letih je umrla za posledicami tumorja, trenutno pa je v procesu kanonizacije. V filmu ji je ime Camino in je stara enajst let, zgodba pa se vrti okrog dveh prelomnih dogodkov njenega mladega življenja: prve ljubezni in procesa umiranja.

Dan, ki je pretresel Evropo
Leta 2008 je s podelitve goy zmagoslavno odkorakal Jaime Rosales z Osamljenostjo, zgodbo o dveh ženskah, ki se vsaka v svojem življenju v Madridu spopadata z globokima življenjskima krizama. Adela je samohranilka, ki se je iz svoje majhne vasi preselila v prestolnico, da bi imela s sinom Miguelitom priložnost za nov začetek. Antonia je vdova in lastnica trgovinice z živili, ki pa ji življenje grenijo njene najstniške hčere. In nato se zgodi usodni 11. marec ...

Vsako večerno projekcijo bo uvedlo nekaj kratkih filmov z zadnjih dveh izvedb festivala Madrid en Corto. Tem bo v petek posvečen ves večer.

Španski filmski teden je nastal v sodelovanju s projektom EPK Kulturne ambasade in španskim veleposlaništvom. Poleg tega je v Vetrinjskem dvoru do konca meseca na ogled fotografska razstava Urbscapes: Hibridizacija prostora. Urbscapes združuje različne fotografe, katerih delo je povezano s krajino in z arhitekturo že od časa, ko sta naravno okolje in grajeni prostor soobstajala; v prihodnjih tednih se bo zvrstilo še več dogodkov, povezanih s Španijo in njeno kulturo.