Lutvija Belmondo Mirga je ustvaril lastno vas. Poimenoval jo je Šanghaj. Film premierno na 1. programu TV Slovenija 1. maja 2013 ob 20. uri! Foto: Arsmedia
Lutvija Belmondo Mirga je ustvaril lastno vas. Poimenoval jo je Šanghaj. Film premierno na 1. programu TV Slovenija 1. maja 2013 ob 20. uri! Foto: Arsmedia
Šanghaj
Šanghaj je svetovno premiero doživel na 36. festivalu svetovnega filma v Montrealu. Foto: Arsmedia
V ospredju dogajanja filma Šanghaj, ki se odvija skozi več generacij, je ljubezenska zgodba. Foto: Arsmedia
Foto: Arsmedia
Šanghaj
Šanghaj je posnet v izvirnem romskem jeziku. Foto: Arsmedia

Film, ki je posnet po romanu Nedotakljivi Ferija Lainščka, je nastal v produkciji Arsmedie, koproducent pa je tudi RTV Slovenija.

Pred premiero ste klepetali z avtorjem zgodbe Ferijem Lainščkom.
Vabljeni k branju.

O zadnjem "neukročenem" ljudstvu v Evropi
V ospredju dogajanja, ki se odvija skozi več generacij, je ljubezenska zgodba. Osrednji lik filmske pripovedi je Lutvija Belmondo Mirga, romski kralj, ki se odloči, da bo postavil vas z imenom Šanghaj. Preživlja se s tihotapljenjem, pridobi si bogastvo in njegov vpliv v okolici s časom narašča. Na svojo stran pridobi lokalno policijo in politiko, kar mu pomaga, da se dvigne nad zakon. Ko se začne razpad Jugoslavije, Lutvija prekupčevanje s trgovskim blagom zamenja za drug donosen posel, preprodajo orožja. V novih razmerah pa se pojavijo težave, ki začnejo ogrožati in spodjedati njegovo družinsko življenje in Belmondo se znajde na razpotju. Bo zaščitil družino ali pa bo načete odnose z bližnjimi žrtvoval za početje, ki sicer prinaša denar, ne pa tudi sreče?
Romi, "kot verjetno še zadnje neukročeno ljudstvo v Evropi", so Lainščku poseben navdih. "V času, ko je naše življenje neizprosno vpeto v sisteme evidentiranja, normiranja in sankcioniranja, se mi zdi njihova želja po svobodi nekaj redkega in pravzaprav navdihujočega. Roman ima težišče nekako v tej smeri," je povedal Lainšček v MMC-jevi klepetalnici.

V filmu igrajo Visar Vishka (Lutvija Belmondo Mirga), Asli Bayram (Amanda), Senad Bašić (Ujaš Mirga), Marjuta Slamič (Phirav Pao), Jasna Diklić (Baka Rajka), Miodrag Miki Trifunov (Deda Jorga), Bojan Emeršič (Gabrijel Galič), Saša Petrović (Sulij Bajraktarij), Vlado Novak (Jože Sfiligoj) in Ivo Ban (Polde Šeruga). V filmu pa se pojavi tudi Feri Lainšček. K statiranju ga je namreč kot poklon povabil režiser, podobno kot pred leti že pri Petelinjem zajtrku.
Zanimivost: Nedotakljivi najprej kot radijska igra
Po Nedotakljivih je Radio Slovenija posnel radijsko igro v petih delih. Spomladi 2010 smo jo predvajali na 1. programu Radia Slovenija. Radijsko priredbo romana je napisal Feri Lainšček, igro pa je režirala Irena Glonar. Od filmske zgodbe se med drugim razlikuje po tem, da je radijska igra povzela zgodbe vse štirih generacij družine Mirga, film pa se je osredotočil na dve.