Strokovnjaki pravijo, da ni očitnih favoritov. Foto: Reuters
Strokovnjaki pravijo, da ni očitnih favoritov. Foto: Reuters
Philip Seymour Hoffman
Hoffman naj bi dobil nagrado za najboljšega glavnega igralca. Foto: Reuters

Seveda je vprašanj še vedno več kot odgovorov, večina pa se sprašuje, ali lahko kavbojska romanca po številnih nagradah po vsem svetu prepriča tudi ameriško akademijo in okoli 6.000 njenih glasujočih članov.

Gora Brokeback ali Usodna nesreča?
Največji konkurent ljubezenski zgodbi je po mnenju mnogih Usodna nesreča, čeprav so tudi ostali trije filmi - München, Lahko noč in srečno ter Capote - močni protikandidati. Letošnji izbor nagrajencev je po mnenju filmskega kritika Richarda Roeperja še posebej zanimiv, saj nihče ni prepričan o zmagovalcu. Kot pojasnjuje, se bodo tik pred odprtjem ovojnice z zmagovalcem vsi spraševali, kdo je napisan in nihče ne bo gotov, dokler ime ne bo prebrano.

Oskar pri igralcih že oddan?
Eno ime pa bo po njegovem mnenju zagotovo med zmagovalci. To je Philip Seymour Hoffman (vloga Trumana Capoteja v filmu Capote), ki je največji favorit v kategoriji najboljših igralcev. Sicer se Philip bori proti Heathu Ledgerju, Joaquinu Phoenixu, Davidu Strathairnu in Terrencu Howardu.

Pri ženskah nič odločenega
Popolnoma drugače je v kategoriji najboljša igralka, kjer ni še nič odločenega. Mnogi omenjajo Reese Witherspoon in Felicity Huffman. In čeprav je Witherspoonova pred oskarji odnesla že kar nekaj nagrad, ji to še ne zagotavlja zmage na oskarjih. Vsekakor bo vse znano naslednjo nedeljo, ko bodo na več kot triurni slovesnosti podelili nagrade v 24 kategorijah.