Ironično je, da smo ravno pred kratkim v
Ironično je, da smo ravno pred kratkim v "ukradenih" elektronskih pismih podjetja Sony lahko brali, da sta ženski zvezdnici Ameriških prevar - Jennifer Lawrence in Amy Adams - zaslužili manj od njunih moških kolegov v istem filmu. Foto: Reuters
Za Chrisa Pratta tudi 2015 gotovo ne bo slabo leto: junija prihaja nov film iz serije Jurski park, Jurassic World. Foto: Reuters

Najdonosnejše ime Hollywooda je bila v letu 2014 Jennifer Lawrence, seveda po zaslugi tretjega dela franšize Igre lakote, Upor, in po novi epizodi blockbusterja Možje X, Dnevi prihodnje preteklosti. Filma sta skupaj v svetovnem merilu zaslužila 1,4 milijarde dolarjev.

Za ovratnik ji diha Chris Pratt, ki sta ga letos v stratosfero izstrelila animirana uspešnica Lego film in začetni del franšize Varuhi galaksije. Skupni zaslužek obeh filmov je bil 1,2 milijarde dolarjev.

Prvo trojico zaokroži Scarlett Johansson, ki je v blagajne pomagala potegniti 1,18 milijarde dolarja (z vlogami v filmih Kapitan Amerika: Zimski vojak, Lucy in Under the Skin.)

Tik pod stopničkami je Mark Wahlberg; Transformerji: Doba izumrtja so že sami zaslužili milijardo, film The Gambler pa pet milijonov že na prvi dan predvajanja. Tudi Chris Evans je služil z akcijskimi filmi (Kapitan Amerika in Ledeni vlak, kar je skupaj pomenilo 801 milijon dolarjev).

Je pa zato na šestem mestu Emma Stone, ki se je letos sicer pokazala v blockbusterju (Neverjetni Spider-Man 2), a tudi v nekaj neodvisnih filmih; dobro služita predvsem Birdman in Allenova Čarovnija v mesečini (skupaj: 764 milijonov dolarjev).

To, da je Angelina Jolie letos režirala vojno dramo Nezlomljiv, v tem seznamu ni upoštevano, a je vseeno prilezla do sedmega mesta; Disneyjeva Zlohotnica je bila namreč najdonosnejši film, v katerem je v svoji karieri sploh nastopila (zaslužil je 758 milijonov dolarjev).

Gospodje, ki so zasedli zadnja tri mesta deseterice - James McAvoy, Michael Fassbender in Hugh Jackman -, v zadnjem času lovijo ravnotežje med blockbusterji in indiefilmi. Če so Možje X po eni plati zaslužili 746 milijonov dolarjev, pa po drugi strani filma Frank (s Fassbenderjem) in Izginotje Eleanor Rigby (z McAvoyem) na teh seznamih visokih številk sploh ne kotirata.