Foto:
Foto:
Steven Spielberg
Steven Spielberg in Jamie Foxx sta se na prireditvi od srca nasmejala, Joaquin Phoenix pa je bil ob Stewartovih šalah videti precej nerazpoložen. Foto: Reuters
Jon Stewart
Jon Stewart je razgled z odra komentiral, da toliko zvezdnikov vidiš le še na konvenciji demokratov. Foto: Reuters

Po prvih meritvah kaže, da bo letošnja podelitev oskarjev pristala na predzadnjem mestu po gledanosti v zadnjih letih; prenos iz losangeleškega gledališča Kodak si je ogledalo osem odstotkov manj ljudi kot lani; slabša gledanost je bila le leta 2003, ko je akademija za najboljši film razglasila muzikal Chicago. No, situacija le ni tako črna, kot je videti: prireditev si je ogledalo 38,8 milijona ljudi.

Za najprestižnejše oskarje se je potegovalo šest precej različnih filmov, ki so se vsi lotevali resnih tem, zato so mnogi napovedovali, da bo gledanost nizka. Na koncu si noben od nominirancev ni mogel pripisati popolnega zmagoslavja, pa tudi voditelj Jon Stewart je naletel na mešane odzive.

Strah pred kontroverznostjo je bil odveč
Pred podelitvijo so mnogi napovedovali, da bo Stewart, najglasnejši kritik ameriškega političnega vodstva med komiki, pripravil tako provokativen večer, da ga bo Hollywood težko prebavil. Strah je bil odveč: zdaj Stewartu nekateri očitajo celo, da je bil dolgočasen. Tom Shales, kritik Washington Posta, ga je v svoji kolumni pozval, "naj ne pusti svoje redne službe". V nadaljevanju je kritik zapisal še, da "je težko verjeti, da so lahko scenaristi sestavili tako dolgočasno slovesnost, kot je bila letošnja". Nadut, suhoparen voditelj je bil po njegovem mnenju le bleda senca velikih komikov, ki so zlate može pomagali deliti v preteklosti.

Dober, a ne všečen?
Podobno je bila obarvana kolumna Andyja Dehnarta, pisca za MSNBC: Stewarta je uvrstil v kategorijo “strelov mimo”, kamor je prištel še lanskega voditelja Chrisa Rocka in Davida Lettermana, ki je zahtevno nalogo dobil leta 1995. Dehnart sicer priznava, da je Stewart svoje delo opravil korektno, “a občinstvu očitno ni bil všeč”.

Spet drugi pa so isti večer videli v povsem drugačni luči: v oddaji Ebert in Roeper sta bila voditelja nad Stewartom navdušena in ga primerjala z legandarnim, a umirjenim komikom Johnnyjem Carsonom. Tudi režiser Steven Spielberg, ki je (zaradi pobegle zmage sicer z malo kislim nasmehom) sedel med občinstvom, je izjavil, da je bil voditelj po njegovem mnernju fantastičen.