Mednarodni dan animiranega filma v 50 državah zaznamujejo 28. oktobra, na obletnico prve javne projekcije animiranega filma Theatre Optique Emila Reynauda v Parizu leta 1892. Foto:
Mednarodni dan animiranega filma v 50 državah zaznamujejo 28. oktobra, na obletnico prve javne projekcije animiranega filma Theatre Optique Emila Reynauda v Parizu leta 1892. Foto:
Socializacija bika?
Animirani celovečerec Socializacija bika? je bil ovenčan tudi z nagrado Prešernovega sklada. Foto: Slovenska kinoteka

Vrhunec dneva bo podelitev stanovske nagrade za življenjsko delo na področju animiranega filma režiserju in animatorju Koniju Steinbacherju.

Mednarodni dan animacije je v resnici 28. 10.
Mednarodni dan animiranega filma v 50 državah obeležujejo 28. oktobra, na obletnico prve javne projekcije animiranega filma Theatre Optique Emila Reynauda v Parizu leta 1892. V Sloveniji bo dan že danes zaznamovan s pestrim programom, ki ga bo v kinoteki uvedel otroški program ter delavnice animiranega filma, namenjene otrokom od 7. do 12. leta starosti. Popoldne bo na sporedu drugi sklop animacij za najmlajše, ki prinaša animacije Kolje Saksida, Gregorja Mastnaka, Borisa Dolenca in Igorja Šinkovca.

Podelitev stanovske nagrade za delo na področju animiranega filma bo vrhunec današnjega dogodka ob mednarodnem dnevu animiranega filma v Sloveniji. Žirija je v utemeljitvi spomnila, da je Steinbacher profesionalno ustvarjanje posvetil animiranemu filmu kot režiser, producent, scenarist, animator in risar. V vlogi mentorja, pedagoga filmskih delavnic in krožkov je desetletja delal z otroki in mladimi. Široko filmsko razgledanost je delil tudi kot umetniški vodja in filmski selektor, član festivalskih žirij, soustanovitelj in organizator festivala slovenske animacije Izolanima ter kot pisec filmskih listov in recenzij.

Mlada nagrada
Žirija je sklenila, da je Steinbacherjev "doprinos k razvoju filmske kulture in občinstev obsežen in večplasten. Prav tako se je kot avtor zapisal v zgodovino slovenskega animiranega filma." Nocoj bodo prikazali tudi njegove animirane filme Močvirje (1976), Epidemija (1982), Kamen (1984) ter Gremo v raj (2011). Kot prvi je lani nagrado za življenjsko delo na področju animiranega filma prejel Črt Škodlar.

Se spomnite prvega slovenskega animiranega celovečerca?
Dan bodo v kinoteki sklenili s projekcijo prvega slovenskega celovečernega animiranega filma Socializacija bika?, ki ga podpisujeta Milan Erič in Zvonko Čoh. V njem profesor Rozina v svojem laboratoriju na Zemlji skuša pospešiti evolucijo. Medtem prestolonaslednika na drugem koncu galaksije doleti neljuba usoda: zaradi kajenja, ki je na njegovem planetu prepovedano, se mu zgodi antievolucija do stopnje bika. Za kazen je poslan na Zemljo, kjer naj bi bila najslabša trava v galaksiji. Znajde pa se ravno v laboratoriju profesorja Rozine.