Film Spotlight ne tematizira zlorabe same, pokaže pa, kako hude psihične in čustvene posledice je imela za žrtve: številni so posegli po mamilih ali alkoholu, da bi se lažje spopadli z bolečino, nekateri pa so naredili samomor. Foto: Reuters
Film Spotlight ne tematizira zlorabe same, pokaže pa, kako hude psihične in čustvene posledice je imela za žrtve: številni so posegli po mamilih ali alkoholu, da bi se lažje spopadli z bolečino, nekateri pa so naredili samomor. Foto: Reuters
false
Alicia Vikander se je razveselila nagrade za stransko žensko vlogo v drami. Foto: Reuters
false
Christian Bale je odnesel kipec za najboljšo glavno moško vlogo v komediji. Foto: Reuters
Mr.Robot
Ustvarjalci serije Mr. Robot, ki je bila razglašena za najboljšo dramsko serijo. Foto: Reuters

Spotlight osvetljuje resnične dogodke v mesecih, ko so novinarji časnika Boston Globe raziskovali pedofilski škandal v vrstah RKC-ja. Režiser Tom McCarthy po korakih rekonstruira delo skupine raziskovalnih novinarjev časopisa The Boston Globe, ki so dolge mesece brskali po sodnih dokumentih, iskali žrtve in duhovnike, krive zlorab.

Nagrade kritikov (Critics Choice Awards), ki so jih podelili v nedeljo zvečer, so dobile tudi nekatere pričakovane prejemnike: Leonardo Di Caprio (Povratnik) je bil razglašen za najboljšega igralca, Brie Larson iz Sobe pa za najboljšo igralko. Oba sta se nedavno razveselila tudi zlatih globusov. Alicia Vikander (Dansko dekle) je odnesla nagrado za najboljšo žensko stransko vlogo, Sylvester Stallone pa za moško stransko vlogo.

V kategoriji komedij sta se nagrad razveselila Christian Bale za najboljšo glavno moško vlogo (The Big Short) in Amy Schumer za glavno žensko vlogo (Trainwreck).

Najboljši režiser je postal George Miller, režiser uspešnice Pobesneli Max - Cesta besa, ki je bil razglašen tudi za najboljši akcijski film, Charlize Theron se je razveselila nagrade za najboljšo žensko vlogo v akcijskem filmu, njen soigralec Tom Hardy pa za najboljšo moško vlogo v akcijskem filmu.

Inside Out je najboljši animirani film, The Big Short najboljša komedija, Ex Machina je slavila v kategoriji najboljša grozljivka/znanstvenofantastični film, Amy najboljši dokumentarni film, Savlov sin pa je odnesel nagrado za najboljši tujejezični film.

Nagrade za najboljšega mladega igralca se je razveselil Jacob Tremblay, ki navdušuje s svojo igro v Sobi, za najboljšo glasbo je bil nagrajen Ennio Morricone (Podlih osem), za najboljšo pesem pa so nagradili See You Again iz filma Hitri in drzni 7.

Prvič nagrade tudi za televizijsko ustvarjanje
Nagrade kritikov so letos prvič podelili tudi za televizijsko ustvarjanje. Mr. Robot je bil razglašen za najboljšo dramsko serijo, serija Master of None je prejela nagrada za najboljšo komično serijo, Fargo pa za najboljšo miniserijo. Zelo zadovoljni so bili tudi ustvarjalci serije Fargo, ki so odnesli štiri nagrade, med njimi je bila tudi Kirsten Dunst, ki je bila nagrajena kot najboljša igralka v miniseriji ali tv-filmu.

Najboljši igralec v komični seriji je postal Jeffrey Tambor (Transparent), v dramski seriji Rami Malek (Mr. Robot), v kategoriji miniserija ali tv-film pa Idris Elba (Luther). V ženski kategoriji je za glavno žensko vlogo v komični seriji nagrado odnesla Rachel Bloom (Crazy Ex- Girlfriend), v dramski seriji Carrie Coon (The Leftovers), v kategoriji miniserija/ tv-film pa je slavila Kirsten Dunst. V stranskih vlogah so se nagrad razveselili: Andre Braufher (stranska moška vloga v komični seriji; Brooklyn Nine-Nine), Christian Slater (stranska moška vloga v dramski seriji; Mr. Robot), Jesse Plemons (stranska moška vloga v mini seriji/tv-filmu; Fargo), Mayim Bialik (stranska ženska vloga v komični seriji; Veliki pokovci), Constance Zimmer (stranska ženska vloga v dramski seriji; UnREAL), Jean Smart (stranska ženska vloga v mini seriji/tv-filmu).