Piazza Grande velja za največje filmsko prizorišče v Evropi. Foto: EPA
Piazza Grande velja za največje filmsko prizorišče v Evropi. Foto: EPA
Na lanskem festivalu je zlatega leoparda prejel film Abrir puertas y ventanas (Odpreti okna in vrata), režijski prvenec mlade argentinske režiserke Milagros Mumenthaler. Foto: EPA
Locarno je med evropskimi festivali z najdaljšo tradicijo takoj za Cannesom in Benetkami ter nekje vštric s Karlovimi Vari. Foto: EPA

Otvoritveni film 65. filmskega festivala v Locarnu, ki letos ponuja skupno 300 filmov, so predvajali zunaj konkurence; The Sweeney režiserja Nicka Lova temelji na znani policijski TV-nanizanki iz 60. let preteklega stoletja.

Skrivnostni Carax na piedestalu
Po rdeči preprogi se bodo po napovedih prirediteljev letos med drugim sprehodili Ornella Muti, Charlotte Ramping in Alain Delon, pa tudi pevca Kylie Minogue in Harry Belafonte. Častnega leoparda bodo podelili francoskemu filmskemu ustvarjalcu Leosu Caraxu, ki je letos v Cannesu predstavil svoj najnovejši, že zdaj silno odmevni film Holy Motors (v njem nastopi tudi pravkar omenjena avstralska pevka).

V tekmovalnem programu so med drugim filmi Vroči Mike Stevena Soderbergha, v katerem sta nastopila Channing Tatum in Matthew McConaughey (in ki ga še lahko ujamete na rednem sporedu naših kinematografov), Bachelorette (Neporočena) Leslye Headland s Kirsten Dunst v glavni vlogi, No (Ne) Pabla Larraina, v katerem je zaigral Gael Garica Bernal, in Ruby Sparks, katerega režijo podpisujeta Jonathan Dayton in Valerie Faris, v njem pa sta zaigrala Antonio Banderas in Annette Bening.

Pod tajsko taktirko
Mednarodni žiriji letošnjega festivala predseduje tajski režiser Apichatpong Weerasethakul, ki je za svojo nadrealistično, hipnotično meditacijo o reinkarnaciji Stric Boonmee se spominja dobil zlato palmo na lanskem filmskem festivalu v Cannesu.

Piazza Grande, ki upraviči svoje ime
Festivalske projekcije bodo potekale na trgu Piazza Grande v središču mesta, kamor lahko posedejo 8.000 gledalcev (ne velja zaman za največjo evropsko filmsko prizorišče!), pa tudi v drugih kinematografih po mestu. Vsako leto se sicer praviloma zgodi, da nekaj projekcij na prostem skazi slabo vreme, in - po napovedih vremenoslovcev sodeč - bi se letos to znalo zgoditi prav otvoritvenemu filmu.

Retrospektiva bo letos posvečena v Avstriji rojenemu ameriškemu režiserju Ottu Premingerju (1905-1986). Pripravili so jo v sodelovanju s švicarskim in francoskim filmskim arhivom. V sklopu retrospektive bodo o svojem sodelovanju z režiserjem spregovorili tudi igralci, med drugimi tudi Harry Belafonte in Mylene Demongeot.