Prizor iz makedonske socialne drame Iluzija. Foto: Liffe
Prizor iz makedonske socialne drame Iluzija. Foto: Liffe
Svetozar Ristovski je v zadnjem letu obiskal že celo vrsto evropskih in tudi bolj oddaljenih festivalov.
Zadnji dnevi Sophie Scholl: pod težkim škornjem nacizma. Foto: Liffe.si

Režiser se v svojem novem filmu Iluzija, ki se v sekciji Perspektive poteguje za nagrado vodomec, brezkompromisno loteva tematike nasilja in pogosto brezizhodnih človeških stisk v sodobni makedonski družbi. 33-letni Ristovski je filmsko dogajanje postavil v svoj rodni Veles, v glavno vlogo pa je postavil 13-letnega Marka Kovačevića.

Čas srečnih koncev je mimo
Režiser je po projekciji v četrtek zvečer v Cankarjevem domu v spontanem pogovoru z gledalci in številnih čestitkah - "uradni" pogovor z njim bo drevi v Kinoklubu Vič po še eni projekciji Iluzije - med drugim povedal, da se je s filmom namenoma skušal izogniti olepševanju. Zdelo bi se mu namreč za lase privlečeno, če bi se film, ki se dogaja v znamenju splošne brezposelnosti in razbitih iluzij, na koncu iztekel v srečen konec. Na vprašanje, zakaj (še ena) mračna (filmska) slika Makedonije, je režiser odvrnil, da jo to pač stvarnost, o kateri želi ozavestiti gledalca. Zaveda se, da to ni popularno - večina rajši gleda "angele, dva ali tri" in podobne izdelke - in da zato film ne more imeti množičnega obiska.

Na koncu je Ristevski pristavil, da bo pri naslednjem filmu vendarle razmislil tudi o srečnem koncu. Iluzijo so do zdaj predvajali že na festivalih v Tokiu, Rotterdamu in La Rochelleu.

Novi up nemške kinematografije in hommage skupini Laibach
Liffe bo bo danes obiskal nemški režiser Marc Rothemund, ki je z zgodbo o Sophie Scholl in z mlado nemško igralko Julie Jentsch v glavni vlogi prepričal žirijo na letošnjem Berlinalu. V Festivalski kavarni je napovedan tudi pogovor z režiserjem filma Razdružene države Amerike (Divided States of America – Laibach 2004 Tour) Sašom Podgorškom in člani Laibach, pridružil pa se jim bo tudi dr. Alexei Monroe, avtor knjige o skupini Laibach in NSK Interrogation Machine.

Koroški Slovenci dobili svoj glas
Včerajšnje dogajanje je bilo tudi v znamenju koroškega Slovenca Stefana Hafnerja. V filmu F.A.Q. (iz sekcije Dokumentarci) se je lotil usode slovenske manjšine. V Celovcu rojeni Hafner s filmom izpričuje svoje stališče do tematike, s katero se ukvarja že vrsto let. Sam izrazito zavrača usmiljensko držo do manjšine na Koroškem, vseeno pa do vprašanja ohranja neko mero duhovite distance. F.A.Q., ki je bil s 70.000 evri proračuna po besedah avtorjev "brezproračunski" film, so videli na festivalu DokMa v Mariboru, pa tudi na več festivalskih in drugih projekcijah: na Dunaju, v Celovcu, Beljaku in v Gradcu.