V Infernu je Vinko Möderndorfer (scenarist in režiser) v ospredje postavil mlado brezposelno družino in njen vsakdanji boj za preživetje. Film je nastal v produkciji Foruma Ljubljana in koprodukciji hrvaške Kinorame, makedonskega Sektor filma, srbskega Deliriuma in RTV Slovenija. Foto: Željko Stevanić
V Infernu je Vinko Möderndorfer (scenarist in režiser) v ospredje postavil mlado brezposelno družino in njen vsakdanji boj za preživetje. Film je nastal v produkciji Foruma Ljubljana in koprodukciji hrvaške Kinorame, makedonskega Sektor filma, srbskega Deliriuma in RTV Slovenija. Foto: Željko Stevanić
false
"Karpopotnik ni zgolj hommage življenju in delu letošnjega Badjurovega nagrajenca za življenjsko delo Karpa Godine, kakršnega bi si vsak umetnik želel. Karpopotnik je obenem poetično popotovanje po Vojvodini prek fragmentov polizgubljenega filma Karpa Godine iz l. 1971 Imam jednu kuću in posnetkov iste krajine 40 let kasneje," je v Ekranu zapisala Katja Čičigoj. Foto: Kinodvor

Na Alexandria filmskem festivalu (AMFF) v Egiptu, ki je potekal od 2. do 8. septembra, je bilo skupaj prikazanih 300 filmov iz 32 držav, festivalska žirija pa je nagrado za najboljšega igralca podelila v konkurenci 16 celovečernih igranih filmov, ki so bili uvrščeni v glavni tekmovalni program.
Mandić v filmu odigra glavno vlogo Marka iz mlade brezposelne delavske družine, katere življenje se je zaradi svetovne krize znašlo v slepi ulici. Film prikazuje njihov vsakdanji boj za preživetje, boj proti krivici, nesreči, nevidni oblasti kapitala, njihovo nemoč. Za Marka Mandića je to že drugo filmsko sodelovanje z Vinkom Möderndorferjem. Prvič je glavno vlogo odigral v njegovem celovečernem filmu Pokrajina št. 2.
Posebno priznanje radikalnemu avtorskemu izrazu Karpopotnika
Film Karpopotnik, v katerem se je filmska ekipa pod vodstvom režiserja Matjaža Ivanišina odpravila po poteh mladega Karpa Godine izpred 40 let, ko je v Vojvodini posnel nenavaden film ceste Imam jednu kuću, je prejel posebno priznanje žirije na 2. mednarodnem filmskem festivalu v Pančevu v Srbiji.
Karpopotnika so predvajali v tekmovalnem programu Svetilniki, kjer se predstavijo srednjemetražni in celovečerni filmi z "radikalnim avtorskim izrazom", nagrado pa so mu podelili člani žirije, srbski režiser Slobodan Šijan, Dunja Kusturica, scenaristka in selektorica filmskega festivala Kustendorf, britanski filmski kritik Neil Young in Mark Peranson, urednik revije Cinema Scope.
Tretje priznanje za oba filma
Za oba filma je to tretja mednarodna nagrada. Inferno je doslej že prejel nagrado spirit za najboljši celovečerni igrani film na 18. filmskem festivalu v Brooklynu in nagrado za najboljšo režijo na 14. mednarodnem filmskem festivalu v Tiburonu v ZDA.

Karpopotnik je svojo pot začel na lanskem festivalu v Rotterdamu, prvo priznanje je prejel na 20. festivalu MedFilm v Rimu, na zadnjem Zagrebškem filmskem festivalu pa so ga razglasili za najboljši dokumentarni film.
Inferno nadaljuje pot po festivalih
Film Inferno je trenutno na ogled tudi na več mednarodnih filmskih festivalih v regiji: na 20. Dnevih hrvaškega filma v Orašju, ki potekajo od 5. do 11. septembra in bodo prikazali sedem filmov iz regije. Uvrščen je v tekmovalni program 8. Leskovačkega mednarodnega festivala filmske režije (LIFFE), ki poteka od 8. do 12. septembra v Leskovcu, kjer bo prikazanih 12 celovečernih filmov iz regije. V oktobru napovedujemo tudi avstrijsko premiero filma Inferno na LET'S CEE Film Festivalu na Dunaju.