Matt Damon je festival izkoristil za kampanjo v imenu Ridleyja Scotta. Letos gresta skupaj v boj za nagrade s filmom Marsovec. Foto: AP
Matt Damon je festival izkoristil za kampanjo v imenu Ridleyja Scotta. Letos gresta skupaj v boj za nagrade s filmom Marsovec. Foto: AP
Cate Blanchett
Cate Blanchett je dobila gotovo šele prvo v vrsti številnih nagrad za svojo vlogo v drami Carol. Foto: Reuters
Helen Mirren in Bryan Cranston
Helen Mirren je nagrado "v žarišču" (spotlight award) podelila svojemu soigralcu v biografski drami Trumbo, Bryanu Cranstonu. Foto: Reuters

Cate Blanchett, ki je na 27. mednarodnem filmskem festivalu v Palm Springsu dobila nagrado za svojo vlogo v lezbični drami Carol, je svoj govor začela resnicoljubno: "Hvala festivalu v Palm Springsu, ki je vse tukaj zbrane spomnil, da se ne smemo počutiti kot zgube, tudi če ne dobimo nominacije za nobeno drugo nagrado - imeli smo svoj trenutek slave. Hvala."

Njena skromnost je seveda pretirana: zelo verjetno je, da bomo večino imen, ki so se v soboto zbrala na slavju v Palm Springsu, slišali tudi 14. januarja navsezgodaj zjutraj, ko bodo razkrite letošnje oskarjevske nominacije. Predsednik odbora festivala Harold Matzner je namreč v svojem nagovoru posebej izpostavil, da je v zadnjih treh letih kar 28 nagrajencev festivala pozneje dobilo tudi oskarjevsko nominacijo. "To je visoki štart za sezono nagrad!" je pripomnila tudi televizijska voditeljica Mary Hart, ki je prireditev povezovala.

In resnično so vsi nagrajenci - njihova imena so bila znana že pred samo podelitvijo - izkoristili priložnost, da so pred polnim avditorijem vadili svoje ganjene zahvale in poudarili najpomembnejše točke v svojih govorih, je o večeru zapisal The Hollywood Reporter. Vzeli so si tudi čas za kampanje: Matt Damon, ki ga je napovedal ravno režiser Marsovca Ridley Scott, je svoj čas na odru porabil za utemeljitev, zakaj mora trikratni oskarjevski nominiranec Scott letos končno dobiti svojega prvega oskarja za najboljšo žirijo.

Režiral je Gladiatorja, a ni dobil oskarja
"Vse, kar je podaril filmu - to ni bilo po nesreči,"
o režiserju pravi Damon. "Preprosto mojster režije je. Na Zemlji jih je le peščica in on je eden izmed njih. Šokiran sem bil, ko sem ugotovil - poglejte, nagrade, koga briga, razen za eno med njimi - ampak prepričan sem bil, da že ima oskarja za režijo, saj je režiral film, ki je zmagal na oskarjih. Gladiator je dobil oskarja, ampak Ridley ni bil med producenti. Skratka, pod črto, filmu je dal več kot dovolj in upam, da je letos njegovo leto."

Adam McKay, režiser drame The Big Short, je nagrado za najboljšo igralsko zasedbo podelil ekipi svojega filma; iskat so jo prišli Steve Carell, Christian Bale, Jeremy Strong in Finn Wittrock. "Ryana Goslinga danes ni tukaj in kot ekipa se lahko strinjamo, da smo sovražili Ryana Goslinga," se je pošalil Carell.

Igralsko priznanje za mednarodnega zvezdnika je po zaslugi svoje vloge v (sicer spregledani) biografski drami Steve Jobs dobil Michael Fassbender. Zahvalil se je scenaristu Aaronu Sorkinu, režiserju Dannyju Boylu in ekipi studia Universal: "Mislim, da imate film, ki bo prestal preizkus časa. Škoda za zaslužek v kinodvoranah, ampak hvalabogu za Jurski svet!"

Med preostalimi slavljenci večera so bili še Tom McCarthy, režiser filma Spotlight, ki mu je priznanje izročil eden izmed igralcev iz filma, Michael Keaton, pa Saoirse Ronan (igralsko priznanje za film Brooklyn iz rok Paula Dana) ter Rooney Mara, prav tako nagrajena za svojo vlogo v Carol. Najboljši preboj je uspel igralkama Brie Larson (The Room) in Alicii Vikander, ki je priznanje dobila za svojo vlogo v The Danish Girl.