Brata McDonald sta bila prisiljena svojo restavracijo zapreti, ker ju je ob posel spravil bližnji - McDonald's. Foto: Reuters
Brata McDonald sta bila prisiljena svojo restavracijo zapreti, ker ju je ob posel spravil bližnji - McDonald's. Foto: Reuters
John Lee Hancock
John Lee Hancock, po rodu iz Teksasa, je posnel tudi film o bitki za Alamo, simbolu teksaškega odpora (The Alamo). Foto: Reuters

John Lee Hancock, ki je verjetno najbolj znan kot režiser Zgodbe o junaku (The Blind Side) in biografskem Reševanju gospoda Banksa, je trenutno najmočnejši kandidat za režijo filma o vzponu McDonald'sa, poroča The Hollywood Reporter. Film z delovnim naslovom The Founder (Ustanovitelj) bo v ospredje postavil bitko za oblast nad rastočo verigo restavracij; v petdesetih letih sta se za prevlado na eni strani borila ustanovitelja, Mac in Dick McDonald, na drugi pa poslovnež iz Illinoisa Ray Kroc.

Kroc, ki je bil znan kot trgovec z izrazito agresivnimi taktikami trženja, je z McDonald'som začel sodelovati leta 1954, ko je podjetje iz svojega načina priprave hamburgerjev, imena in zasnove restavracije sklenilo graditi franšizo. Iz človeka, ki je za brata prodajal naprave za "milkshake", se je do leta 1961 prelevil v mogotca, ki je podjetje v celoti odkupil za 2,7 milijona dolarjev.

Kruta ironija
Brata McDonald sta obdržala samo svojo prvotno restavracijo v San Bernardinu v Kaliforniji, a sta jo bila prisiljena preimenovati v The Big M, saj nista obdržala pravic za prvotno ime. Kroc ju je tako ali tako spravil ob posel, saj je v neposredni bližini odprl - poslovalnico McDonald'sa.

Menda je novi lastnik verige požrl tudi z rokovanjem potrjen dogovor, da naj bi brata obdržala en odstotek bruto dobička od prodaje v vseh restavracijah (to bi jima prineslo več kot 100 milijonov dolarjev na leto, če bi Kroc držal svojo obljubo). A prav Kroc je tisti, ki je iz McDonaldsa naredil najuspešnejšo verigo hitre prehrane na svetu: korporacija ima danes več kot 35 tisoč restavracij v 119 državah, na dan pa postrežejo več kot 68 milijonom strank.

Film nastaja v produkciji podjetij FilmNation in The Combine, scenarij zanj pa je napisal Robert Siegel (The Wrestler), ton filma naj bi bil nekje med že omenjenim Družabnim omrežjem in še eno dramo o neizprosnem pohlepu, Tekla bo kri Paula Thomasa Andersona. Hancock je s svojima zadnjima dvema filmoma "priboril" oskarja Sandri Bullock (Zgodba o prvaku) ter nominaciji za zlati globus in bafto Emmi Thompson (Reševanje g. Banksa).