V novi različici Vohljača so moči združili Jude Law, Michael Caine in Kenneth Branagh. Foto: Reuters
V novi različici Vohljača so moči združili Jude Law, Michael Caine in Kenneth Branagh. Foto: Reuters
Jude Law
Cainovo ženo je zapeljal Jude Law. Foto: Reuters
Kenneth Branagh
Kenneth Branagh se s filmom Vohljač poteguje za zlatega leva. Foto: Reuters

Govorimo seveda o trilerju Vohljač (Sleuth), v katerem se je igralec predstavljal že leta 1972 in nastop skoraj ponovil v novi različici trilerja, v katerem se za isto žensko bori z Judom Lawom. Film režiserja Kennetha Branagha je premiero doživel na filmskem festivalu v Benetkah, kjer se je uvrstil med 22 projektov, ki se potegujejo za glavno nagrado.

Caine, ki se je v prvem filmu spopadal z Laurenceom Olivierjem, je pojasnil, da se sicer nikoli ne bi odločil za nastop v priredbi, vendar pa je Pinter dodal novi različici tisto nekaj drugačnega, kar ga je tudi prepričalo k sodelovanju. Kot pojasnjujejo ustvarjalci filma, si Pinter nikoli ni ogledal prvega filma, ampak je svoj scenarij zasnoval izključno na Shafferjevi igri. Zvest svoji gledališki predhodnici tudi film temelji na domiselnih zabavnih dialogih med obema tekmovalcema, celotna zgodba pa se odvije v Wykovi hiši.

Kam privedeta ljubosumje in tekmovalnoct?

V novi različici je Pinter spremenil predvsem scenografijo in ornamentirane tapete in cvetlične blazine zamenjal z moderno urejenim stanovanjem z vrati, ki se jih upravlja na daljavo, dvigali in celo vrsto varnostnih kamer, ki še dodatno poudarjajo občutek paranoje.
Branagh je povedal, da se njegov film, ki je uro krajši od prvega, manj posveča samemu liku Wyka ter več prerivanju in tekmovanju med obema moškima za žensko, ki pa je v filmu ne vidimo. V določenem trenutku doseže tekmovalnost celo homoseksualni vzgib, saj začne Caine skoraj že zapeljevati Lowa.

“Nikoli sicer nismo stvari izpeljali tako daleč, a smo zagotovo imeli v mislih to idejo. Tako da je film v tem smislu mnogo bolj dodelan kot gledališki izvirnik,” je povedal 74-letni igralec, ki se je na vlogo pripravljal tudi s prebiranjem razprav o ljubosumju.

Sicer pa je Vohljač že drugi film, v katerem sledi 35-letni Law stopinjam Michaela Cainea. Leta 2004 je namreč zaigral v priredbi filma Alfie, v katerem je Caine požel precej navdušenja, medtem ko mlajši različici kritiki niso bili tako naklonjeni.