Povratnik je - po vsesplošnih pričakovanjih (in potem, ko smo mesece poslušali o mukah na snemanju) - Leonardu DiCapriu vendarle prinesel njegovega prvega oskarja. Foto: AP
Povratnik je - po vsesplošnih pričakovanjih (in potem, ko smo mesece poslušali o mukah na snemanju) - Leonardu DiCapriu vendarle prinesel njegovega prvega oskarja. Foto: AP
Oškodovani so bili tudi Charlie Brown, Snoopy in njuna druščina. Foto: Blitz Film

William Kyle Morarity je priznal, da je kopijo filma režiserja Alejandra Gonzáleza Iñárrituja res ukradel in jo nezakonito naložil na spletno stran Pass the Popcorn. (Enako je naredil še z animiranim Filmom o Arašidkih). Sodnik zveznega sodišča ga je obsodil kršenja avtorskih pravic. "Screenerja" (torej izvoda, ki ga pošiljajo članom Akademije in novinarjem) filmov je ukradel v času, ko je bil zaposlen v studiu.


Poleg ogromne kazni bo moral Morarity odslužiti še osem mesecev domačega pripora in 24 mesecev pogojne kazni. (Obsojen bi bil lahko sicer na največ tri leta zaporne kazni).

Najbrž občuten izpad dobička
V šestih tednih pred podelitvijo oskarjev si je Povratnika z omenjene spletne strani nezakonito naložilo več kot milijon ljudi. "Obtoženčevo vedenje je filmskemu studiu povzročilo občutno škodo," je ugotovila državna tožilka Eileen M. Decker. "To, da je filma ukradel v času, ko je bil zaposlen v studiu, kaže na njegovo objestnost."

No, pri Foxu vseeno niso obubožali: Povratnik je na koncu zaslužil 533 milijonov dolarjev, Film o Arašidkih pa 246,2 milijona dolarjev.

Morarity je menda privolil tudi v to, da bo za FBI nastopil v oglasu, ki bo svaril pred nevarnostmi kršenja avtorskih pravic in piratstva. Američan je filma presnel na zunanji disk in ju nato na splet naložil s svojega domačega računalnika.