Srhljivka Bergmandelc je nastala pod okriljem evropskega projekta Prijatelj-Freund. Foto: YouTube
Srhljivka Bergmandelc je nastala pod okriljem evropskega projekta Prijatelj-Freund. Foto: YouTube
Bergmandelc
V iskanju okoliščin, v katerih je umrl oče glavnega junaka, prijatelje v rudniku skrivnostno potegne v preteklost in prihodnost. Foto: YouTube

Kot je pojasnil mentor in režiser Uroš Zavodnik, so znano legendo preoblikovali v Begmandelca. "Tudi tu se skriva dvojezičnost, se pravi poanta tega projekta," je razložil za Televizijo Slovenija. Film, ki je v celoti dvojezičen, pripoveduje o mladeniču, ki sklene, da bo ob obletnici očetove smrti v rudniku Mežica raziskal, kaj natanko se mu je zgodilo. Na pomoč mu priskočijo prijatelji, od katerih pa se jih med raziskovanjem del na lepem znajde v letu 2004, del pa v letu 2028. Film je v celoti - od scenarija do režije - avtorski projekt mladih cineastov, ki so jih pri snemanju usmerjali mentorji.

Srečanje s procesom snemanja filma
"Zame je bila to res posebna izkušnja, glede na to, da sem prvič videl, kako poteka snemanje filma. Zelo zanimivo je bilo sodelovati tudi s sosednjo Avstrijo, s člani ekipe,"
je o svoji izkušnji dejal glavni igralec Luka Krajnik. Podobno doživetje ima za seboj njegov soigralec Christoph Wrussnig, ki pravi, da je bila to lepa izkušnja, za priložnost pa je zato izredno hvaležen.

Po besedah režiserja Tilna Banka so se vsi bolj kot ne spoznavali, kako proces filma deluje. "In ko sem videl končni izdelek, se mi zdi, da nam je uspelo nekaj neverjetnega," je še povedal za Televizijo Slovenija.

Film, ki je v resnici zgodba o prijateljstvu in sodelovanju, tako v resničnem življenju in na filmskem platnu, bo prišel po premieri na ogled v kinematografe v Avstriji in Sloveniji.


Več v prispevku Petre Kos Gnamuš.

Premiera futuristične srhljivke Bergmandlc
Premiera futuristične srhljivke Bergmandlc