Branko Završan je za svojo vlogo v Tiru prejel nagrado na filmskem festivalu v Rimu. Završan je glavni in pravzaprav edini igralec v filmu režiserja Alberta  Fasula, ki predstavlja  zgodbo o Bošnjaku, ki, potem ko mu nikakor ne uspe dobiti službe učitelja, sede za volan tovornjaka. Foto: EPA
Branko Završan je za svojo vlogo v Tiru prejel nagrado na filmskem festivalu v Rimu. Završan je glavni in pravzaprav edini igralec v filmu režiserja Alberta Fasula, ki predstavlja zgodbo o Bošnjaku, ki, potem ko mu nikakor ne uspe dobiti službe učitelja, sede za volan tovornjaka. Foto: EPA
Programski vodja festivala Simon Popek pravi, da je letošnji festival poln bodisi karizmatičnih, »filmskih« likov bodisi intrigantnih zgodb, ki se berejo kot napeta fikcija. Foto: BoBo
Zavrteli so se koluti festivala dokumentarnega filma

V osmih dneh bo festival v Cankarjevem domu ponudil pregled najboljšega, kar so zapisale kamere o družbenopolitičnem dogajanju, človekovih pravicah in o intimnih doživljajih navadnih ljudi. Obiskovalci si bodo lahko ogledali filme, ki so razdeljeni v tri sklope: tekmovalnega, aktualnega oz. družbenokritičnega, tretji skop pa predstavlja sekcija intimni in globalni portreti. V okviru festivala bo v Slovenski kinoteki na ogled retrospektiva del poljskega dokumentarista Marcela Lozinskega.

Letošnji Festival dokumentarnega filma je poln bodisi karizmatičnih, »filmskih« likov, bodisi intrigantnih zgodb, ki se berejo kot napeta fikcija, npr. zgodba o iranski deklici Sepideh, ki želi poleteti med zvezde; o Benjaminu Murmelsteinu, maničnem, zgovornem pripovedovalcu z epskim zamahom iz Poslednjega krivičnika; o Paulu-Julienu Robertu, ki v Moji odsotni družini s pomočjo arhivskega gradiva sestavi neznano zgodbo svoje mladosti, je zapisal programski vodja Simon Popek.

V tekmovalni sekciji tudi zmagovalec Sundancea
V tekmovalni sekciji bodo na ogled filmi 727 dni brez Karama režiserke Anje Soalomonowitz, Obljubljena dežela režiserjev Paula Schefferja in Reneja Roelofsa, Sepideh dansko-iranske avtorice Berit Madsen, Slika, ki je ni kamboškega režiserja Rithyja Panha ter Vrnitev v Homs sirskega režiserja Talala Derkija. Zadnji je na festivalu neodvisnega filma Sundance prejel glavno nagrado za dokumentarni film v mednarodni kategoriji svetovnih filmov.

Ob projekciji filmov bo potekal tudi pester spremljevalni program. V drugem preddverju bo tako na ogled razstava Toneta Kregarja z naslovom Ukradeni otroci. Pod imenom Ukradeni otroci je v zgodovinski spomin Slovencev zapisana tragična usoda več kot šeststotih slovenskih otrok in mladostnikov, ki so bili med drugo svetovno vojno, največ avgusta 1942 v Celju, nasilno ločeni od pobitih ali v Auschwitz deportiranih staršev ter odpeljani v posebna nemška mladinska taborišča.

Mladi vabljeni k sodelovanju na natečaju o človekovih pravicah
Hkrati bo tudi natečaj za mlade med desetim in dvajsetim letom, ki ga pripravlja Amnesty International Slovenije. Z natečajem želijo povečati ozaveščenost mladih o človekovih pravicah in jih spodbuditi, da o kršitvah razmišljajo tudi z osebnega vidika. Mladi imajo priložnost, da svoja opažanja, izkušnje in ideje izrazijo ter se reševanja problematike lotijo skozi filmski jezik. Nagrajeni filmi bodo razglašeni na sklepni prireditvi festivala.

Festival se bo sklenil 20. marca s podelitvijo nagrad najboljšim.

Oglejte si napovednike za filme v tekmovalni sekciji:

727 dni brez Karama

Sepideh

Slika, ki je ni

Vrnitev v Homs

Zavrteli so se koluti festivala dokumentarnega filma