V dokumentarnem filmu Hiške poskušata režiserja prek pripovedi domačinov prikazati življenje v neki majhni vasici na Štajerskem, kot sta ga videla poleti 2014. Foto: Slovenski filmski center
V dokumentarnem filmu Hiške poskušata režiserja prek pripovedi domačinov prikazati življenje v neki majhni vasici na Štajerskem, kot sta ga videla poleti 2014. Foto: Slovenski filmski center
Festival v Cottbusu vsako leto sooblikujejo tudi slovenski ustvarjalci in filmi. Foto: Slovenski filmski center
Oča
Prvič bodo letos na festivalu predvajali film Oča režiserja Vlada Škafarja iz leta 2010. Foto: Slovenski filmski center

Ob dvajsetletnici Slovenskega filmskega centra, ki jo bo zaznamoval tudi festival v Cottbusu, so v tekmovalnem programu dvanajstih celovečernih filmov kar trije slovenski filmi: Šiška Deluxe režiserja Jana Cvitkoviča, ki se pravkar predvaja v domačih kinodvoranah, ter koprodukciji Družinski film režiserja Olma Omerzuja, sveži nagrajenec iz festivala v Tokiu, in Zenit režiserja Daliborja Matanića, canski nagrajenec. (Zadnja dva bomo v Ljubljani lahko videli v okviru festivala Liffe.)

V programu fokus je tudi koprodukcijski film Naš vsakdan, prvenec Ines Tanović.

Nemci so spremljali slovenski "novi val"
Praznovanje dvajsetletnice Slovenskega filmskega centra na tem nemškem festivalu je bilo mogoče pričakovati, saj je to festival, ki našo kinematografijo spremlja že od začetka slovenskega "novega vala" s konca devetdesetih, so sporočili iz SFC-ja. Za to je precej zaslužen tudi dolgoletni selektor in zdaj tudi direktor festivala Bernd Buder.

Leta 1997 so na festivalu prikazali filma Ekspres, ekpres režiserja Igorja Šterka in Outsider režiserja Andreja Košaka, leta 1999 je bil film V leru Janeza Burgerja najboljši film festivala, Jan Cvitkovič pa najboljši igralec, leta 2001 je Cvitkovičev Kruh in mleko dobil posebno nagrado žirije. Jan Cvitkovič je tako najuspešnejši slovenski režiser na tem festivalu, saj je v Cottbusu leta 2004 predstavil tudi kratki film Srce je kos mesa in prejel posebno nagrado žirije, leta 2005 svoj drugi igrani celovečerni film Odgrobadogroba, ki je prejel nagrado za najboljši film in leta 2011 tudi svoj tretji film Arheo.

Leta 2011 so na festivalu prikazali tudi prvenec Piran, Pirano režiserja Gorana Vojnoviča, predlani pa še njegov drugi film Čefurji raus!, ki je prejel nagrado za najboljšo moško vlogo. Tega leta so na festivalu pokazali tudi Izlet režiserja Nejca Gazvode. Leta 2005 so predvajali film kratki film Lovec oblakov režiserja Miha Knifica, leta 2007 pa tudi celovečerna filma Tea režiserke Hane Slak in Estrellita - Pesem za domov režiserja Metoda Pevca.

Izbor poetičnih, intimnih filmov ob jubileju
Dvajsetletnico bodo praznovale projekcije filmov 9:06 režiserja Igorja Šterka iz leta 2009, ki ga na festivalu še niso prikazali, Igor Šterk pa bo tudi član žirije. Prvič bodo predvajali tudi film Oča režiserja Vlada Škafarja iz leta 2010, ki je bil premierno predstavljen na festivalu v Benetkah in Karpopotnik režiserja Matjaža Ivanišina iz leta 2013. Ob Karpopotniku bo predstavljen tudi dokumentarni film Hiške, premierno predstavljen na festivalu v Portorožu, v Cottbusu pa bo imel svojo mednarodno premiero. Film sta režirala Matjaž Ivanišin in Darko Sinko. Ob članu žirije Igorju Šterku in gostu tekmovalnega programa Janu Cvitkoviču se bosta festivala udeležila tudi Vlado Škafar in Matjaž Ivanišin.

Pri organizaciji je ob Slovenskem filmskem centru sodelovalo tudi naše veleposlaništvo v Berlinu. Festival in z njim tudi poklon slovenskemu filmu se bo končal v nedeljo, 8. novembra.