Medtem ko London od športnih olimpijskih iger ločijo slabi trije meseci, pa se na sklepni del pripravlja tamkajšnja Kulturna olimpijada, ki se je je doslej udeležilo že okoli 18 milijonov ljudi. Foto: EPA
Medtem ko London od športnih olimpijskih iger ločijo slabi trije meseci, pa se na sklepni del pripravlja tamkajšnja Kulturna olimpijada, ki se je je doslej udeležilo že okoli 18 milijonov ljudi. Foto: EPA
Globe London
V okviru festivala bodo gledališke skupine z vsega sveta v 37 jezikih uprizorile dela Williama Shakespearja. Foto: EPA

Kulturna olimpijada v britanski prestolnici že od leta 2008 ponuja širok nabor kulturnih dogodkov s področij glasbe, plesa, gledališča, filma, umetnosti in arhitekture. Olimpijada se bo sklenila s Festivalom London, ki bo potekal med 21. junijem in 9. septembrom, ko se bo zvrstilo kar 12.000 dogodkov. Med temi bo tudi projekcija filma Marko iz leta 2008, ki ga bodo predvajali v Kraljevi operni hiši.
Štirje Marki brez strehe nad glavo
Dokumentarec bodo predvajali v okviru festivalskega sklopa With One Voice, ki prvič v zgodovini olimpijskih iger brezdomne ljudi vključuje v spremljevalne dogodke olimpijade. Film, ki so ga posneli Nina Vareško, Matilda M. Dobro, Tanja Vuzem in Saša Petana, je nastal v produkciji Društva za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji Ulice in Luksuz Produkcije kot predstavitev zgodb, spominov in želja štirih oseb, ki si poleg imena Marko delijo družbeni status brezdomca.
Na festivalu London 2012 bo nastopilo približno 25.000 umetnikov iz vseh 204 držav, ki sodelujejo na letošnjih poletnih olimpijskih igrah. Direktorica Kulturne olimpijade Ruth Mackenzie festival opisuje kot "največji kulturni dogodek naših življenj".
Nastopila bo tudi vrsta zvezdnikov, med drugim igralka Cate Blanchett, kitajski umetnik in aktivist Aj Vejvej ter glasbeniki Damon Albarn, Jay-Z, Rihanna, Florence and The Machine, Will.I.Am, Jessy J, Jack White, David Guetta in Tinie Tempah.
Stonehenge kot gledališki oder
V času festivala se bo Stonehenge spremenil v oder francoskih uličnih umetnikov Compagnie Carabosse, plesna skupina koreografinje Constanze Macras bo nastopila v gozdovih severnega Walesa, plesalci pod vodstvom ameriške koreografinje Elizabeth Streb pa bodo izvedli akcijske nastope - skakanje in katapultiranje z nekaterih najbolj znanih londonskih objektov.
Festival bo 21. junija odprl Simfonični orkester Simona Bolivara iz Caracasa v dvorcu Stirling na Škotskem. Sklop Globe to Globe pa bo posvečen dramatiku Williamu Shakespearju, čigar dela bodo v 37 jezikih uprizorile gledališke skupine z vsega sveta.