Film
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.6 od 34 glasov Ocenite to novico!
Odfreda (Elisabeth Moss), protagonistka TV-serije Deklina zgodba. Foto: IMDb
Deklina zgodba je letos prejela osem nagrad emmy, tudi za najboljšo serijo. Foto: IMDb

Najodmevnejša serija lanskega leta Deklina zgodba z novo sezono

TV-serija prihaja tudi na TVS
9. marec 2018 ob 20:04
Los Angeles - MMC RTV SLO

Ameriški ponudnik videa na zahtevo Hulu je objavil kratek napovednik za drugo sezono ene najbolj vplivnih TV-serij lanskega leta Dekline zgodbe, ustvarjene po istoimenski literarni predlogi slovite kanadske pisateljice Margaret Atwood.

V težko pričakovani drugi sezoni je glavna junakinja Odfreda (Elisabeth Moss) še vedno ujeta v distopični prihodnosti kot suženjska dekla Poveljnika (Joseph Fiennes) in njegove žene (Yvonne Strahovski), pri katerih je v fašističnem režimu prisiljena v popolno spolno podrejenost.

Prvo sezono Dekline zgodbe boste lahko od konca junija gledali tudi na 1. programu TV Slovenija - na sporedu bo ob sobotah zvečer.


"Nosi rdečo obleko, nosi krila. Utihni. Bodi pridna punca."
Napovednik nam razkriva le drobne koščke iz novih epizod, lahko na primer slišimo glas Odfrede, ki govori: "Nosi rdečo obleko, nosi krila. Utihni. Bodi pridna punca. Obrni se in razširi noge. Ja, gospa. Naj gospod odpre." Razberemo lahko tudi, da je njena prijateljica in zaveznica Odglena (Alexis Bledel) še živa, za hip pa nastopi tudi zastrašujoča teta Lydia (Ann Dowd). Premiera druge sezone bo 25. aprila na spletni videoteki Hulu.

Prva sezona je bila nagrajena s kar osmimi emmyji
TV-serija, ki je za svojo prvo sezono letos prejela osem emmyjev, med drugim za najboljšo dramsko serijo, je s svojo ekranizacijo distopične družbe navdušila občinstvo in celo navdihnila politične aktivizme. Latinski zrek "nolite te bastardes carborundorum" (v prevodu "Ne pusti se povoziti tem barabam.") glavne junakinje Odfrede je postal eden najbolj ikoničnih stavkov leta.

Zaradi izjemne priljubljenosti TV-serije in literarne predloge je letos pri Mladinski knjigi izšel ponatis romana Deklina zgodba feministične ikone Margaret Atwood. Roman je bil v izvirniku prvič izdan leta 1985, v slovenščini pa smo ga lahko prvič brali pet let pozneje. Na Netflixu, spletni platformi za ogled televizijskih serij in filmov, je po romanu iste avtorice Alias Grace letos nastala tudi miniserija.N. Š.
Prijavi napako
Komentarji
Orionstar
# 09.03.2018 ob 22:14
FEMINIZEM je danes tako uber trendy, da postaneš hipster že s tem, ko prebereš dotično besedo.
DrMrrr
# 10.03.2018 ob 01:32
Povsem solidna serija, nekoliko mračnjaško vizionarska, a še zmeraj obeta v smeri kvalitetnegq razpleta.
(S feminizmom pa res nima veze, ne.)
neutrino
# 10.03.2018 ob 11:15
Žalosno je, kako je zadnjih nekaj generacij feminazis čisto očrnilo besedo feminizem. Včasih je imela beseda feminizem pozitiven, napreden prizvok. Danes pa nas večina pri tej besedi prvo pomisli na te militantne fanatičarke ala McGowan.
LukaH
# 10.03.2018 ob 13:16
Sem prebral knjigo in videl celotno serijo posneto po knjigi, oz. prvi del.
Knjiga in serija je v bistvu antifeministična - največji sovražnik ženske je - ženska.
Čeprav moški nadzorujejo vodsvene položaje , jih v ozadju nadzorujejo ženske. Nazorno je ko enemu od voditeljev odrežejo roko na zahtevo njegove žene. Dekle nadzorujejo in jim perejo možgane ravno ženske. Rodne ženske zajamejo, njihove može pa pobijejo ... ženske rešujejo moški, tudi obratno (npr. pobeg čez mejo v Kanado).
Ženske so pripravljene žrtvovati ženske za zadovoljitev svojega nagona - imeti otroka. To je nazorno v celotni zgodbi, morda najbolj ko mehiška ambasadorka pove Odfredi, da imeti otroka nad moralo (izvoz dekel v Mehiko). Rešitelj pa je ravno podrejeni (moški) amabasadorke.
Ženske kontrolira nagon, moške razum... zgodba ni črnobela in definitivno ni feministična, kot bi morda rade prikazale "feministke", ki verjetno knjige niti prebrale niso.
Dvomljivec
# 10.03.2018 ob 11:43
sem gledal na HBO, res bolj ko ne prikazuje šeriat ali zgodbe iz Savdijske Arabije. Kruto, ogabno, kot pač življenje v islamskih republikah
bad brains
# 10.03.2018 ob 09:26
Odlična serija. Ampak nima nobene veze s feminizmom. Hitreje dobim asociacijo na kakšen šeriat....
STRIKE
# 10.03.2018 ob 07:02
Komaj čakam!

Elisabeth Moss je odlična igralka!
modzo
# 10.03.2018 ob 11:32
Atwood je inteligentna in zanimiva pisateljica. Orix and crake mi je osebno vsecna knjiga. Naj vas ne odvrne slab click bait clanek od njenih knjig. Ker je sposobna zenska jo jasno povsod porivajo v ta novi popularni sodobni feminizem ki je usec mnogim novinarjem na tem portalu in v primeru kot je atwood prej skoduje kot pomaga. Tako feminizmu, ker sama beseda dobiva negativen prizvok kot avtorici sami, ki jo zdaj marsikdo ne bo bral, ker jo bo asociral s tem cudnim gibanjem.

Iz wikipedije

Atwood's work has been of interest to feminist literary critics, despite Atwood's unwillingness at times to apply the feminist label to her works.[75] Starting with the publication of her first novel, The Edible Woman, Atwood asserted, "I don’t consider it feminism; I just consider it social realism."[76] Despite her rejection of the label at times, critics have analyzed the sexual politics, use of myth and fairytale, and gendered relationships in her work through the lens of feminism.[77] She later clarified her discomfort with the label feminism by stating, "I always want to know what people mean by that word [feminism]. Some people mean it quite negatively, other people mean it very positively, some people mean it in a broad sense, other people mean it in a more specific sense. Therefore, in order to answer the question, you have to ask the person what they mean."[78]

Prevod na kratko
Sama se nerada poimenuje kot feministko, jo pa tako radi imenujejo literarni kritiki in novinarji. Lep primer je avtor tega clanka...

Anyway naj vas ta cudaski feminizem ne odvrne od zanimive avtorice, to je vse kar zelim povedati.

Pisem s telefona, se opravicujem za napake
PomisliSe1x
# 10.03.2018 ob 07:40
zakaj delati zgodovinsko dramo, ce lahko naredijo Big Brotherja v zivo iz SA, pa bodo se veliko bolj zatirane in pojmovane kot moska lastnina...

aja ne, globalisticni progresivci si radi zatiskajo oci o njihovih potencialnih volivcih...
Jerica
# 10.03.2018 ob 07:16
Jep, res totalno overrated...sicer nisem brala knjige, a glede na to kako patetična je ta nadaljevanka je tudi nikoli ne bom...

Če kdo hoče pogledati res dobro serijo na temo (mračnjaške) prihodnosti naj si pogleda Black Mirror (> LINK), serija po kateri ti ostane še kaj drugega v mislih kot predstava o fašistih, ki fukajo svoje brezpravne služkinje... grejt story, ni kaj :D :D :D
nvk
# 10.03.2018 ob 07:48
Mislim, kako naj bo javni zavod RTV ideološko nepristranski, če pa pišete:

Deklina zgodba z drugo sezono v nov feministični boj

Ampak glede na število (ameriških) TV serij in katere izpostavljate...
Jerica
# 10.03.2018 ob 07:31
ups...tukaj LINK dela (vsaj upam :D)
dharma
# 09.03.2018 ob 21:47
Overated...ozirima močno precenjena nanizanka. Sicer pa ne razumem kje vidite vi povezavo s feminizmom oziroma feminističnim bojem. Ker v izkoriščevalskemu sistemu so ravno tako zastopane ženske. Še več, zaradi svoje želje po otroku gredo čez vsakršno skistemsko zahtevo. Ekstremno, dovolijo, da jim mož pred njihovimi očmi fuka sluškijno. Vse za narodov blagor. Če smo točni in tečni so potem ravno ženske krive za nastalo situacijo. Žena Povelnika in ostale primadone bi se temu lahko uprle, pa se ne, nasprotno sistem celo izkoriščajo. Kje je potem tukaj feminizem v svoji čisti ideološki obliki. Ni ga.
aljaz26
# 10.03.2018 ob 10:36
Tezka serija za gledat. Ampak zanimivo, ravno hardcore feminizem vodi v ta puritanski svet Dekline zgodbe.
Ata
# 09.03.2018 ob 22:57
Pa lepo vas prosim, a še ni dovolj feminizma? Bi nas radi dotolkli?
DLeagueStar
# 10.03.2018 ob 10:54
Katastrofa od serije, ki se v vsej svoji bedi pokaze, ko glava igralka rece "nolite te bastardes carborundorum, bitches".

Ne vem zakaj je velika vecina danasnjih serij tako zabito edgy ampak ocitno je to recept, da prezivijo tistih nekaj sezon preden jih neizogibno crtajo se preden lahko zgodbo sploh kam pripeljejo.
PomisliSe1x
# 10.03.2018 ob 07:42
da je serija dalec od resnicnega prikaza prihodnosti vidis ze po barvi koze igralcev

cez 100 let bo belcev par procentov...in se to bodo vkljuceni v kalifat z vsemi ostalimi
Kazalo