William Gillette je bil prvi, ki je slavnega detektiva na velikem platnu upodobil z vsemi atributi, ki jih z njim povezujemo še danes: ogrinjalom, povečevalnim steklom in čepico. Foto:
William Gillette je bil prvi, ki je slavnega detektiva na velikem platnu upodobil z vsemi atributi, ki jih z njim povezujemo še danes: ogrinjalom, povečevalnim steklom in čepico. Foto:
Williamu Gillettu zgodovina pripisuje zasluge za popularizacijo ene od antologijskih replik, naslovljenih na dr. Watsona: "Ampak to je vendar osnovno, moj dragi kolega!"

V pariškem arhivu Cinematheque Francaise, kjer hranijo eno največjih filmskih zbirk na svetu, so našli film o Sherlocku Holmesu iz leta 1916. V nemem filmu, ki je doslej veljal za izgubljenega, je slavnega detektiva upodobil ameriški igralec William Gillette. Premierno ga bodo prikazali januarja prihodnje leto.

Celine Ruivo, direktorica filmske zbirke v arhivu, je priznala, da so film našli med pregledovanjem filmske zbirke z začetka minulega stoletja, ki obsega več kot 80.000 škatel. "Zbirka je bila v preteklosti le bežno katalogizirana, dokumenti so bili nepopolni. Ena izmed ekip, ki jo je pregledovala, je film o Sherlocku Holmesu po naključju našla med drugimi filmi o slavnem detektivu," je dejala.

"Najti film, ki velja za izgubljenega, je čudovito. Vsi smo ganjeni," je še dodala Ruivojeva.

Najdeni film je režiral Arthur Berthelet, sicer znan po vrsti kratkih filmov s Charliejem Chaplinom iz leta 1915, posneli pa so ga v Chicagu pod okriljem produkcijske hiše Essanay Studios.

Film bodo pri pariškem arhivu obnovili v sodelovanju s Festivalom nemega filma San Francisco. "Gillettova upodobitev Sherlocka Holmesa je veljala za enega izmed svetih gralov med izgubljenimi filmi," je dejal predsednik festivala Robert Byrne. Najdeni film je, tako meni Byrne, tudi edini ohranjeni film, v katerem igra Gillette.

Imidž, ki ga je detektiv ohranil do danes
Po navedbah poznavalcev naj bi prav Gillettova upodobitev Holmesa popularizirala podobo slavnega detektiva, kot jo poznamo še danes - oblečenega v dolg plašč z značilno visoko čepico na glavi. Kljub temu pa Gillette ni bil prvi, ki bi se domislil Holmesa odeti v takšno opravo. Detektiva je namreč v svojih ilustracijah iz leta 1891 na podoben način upodobil Sidney Paget.

Najdeni film bodo premierno prikazali januarja v sklopu festivala Memoire du Monde, ameriško premiero pa bo doživel maja prihodnje leto na Festivalu nemega filma v San Franciscu.