Njun zadnji film je bil nemara nekoliko po krivici na podelitvah nagrad spregledan, a brata Coen ohranjata status enega izmed najzanimivejših umetniških tandemov v svetovnem filmu. Foto: EPA
Njun zadnji film je bil nemara nekoliko po krivici na podelitvah nagrad spregledan, a brata Coen ohranjata status enega izmed najzanimivejših umetniških tandemov v svetovnem filmu. Foto: EPA
Film Ni prostora za starce je bratoma prinesel oskarje za scenarij, režijo in najboljši film.

Coena bosta film Hail, Caesar namesto po kaki že obstoječi predlogi posnela po lastni izvirni zgodbi, menda pa je tudi že odločeno, da bosta v njem nastopila njuna stalna sodelavca George Clooney in Josh Brolin.

Gre za zgodbo o hollywoodskem "fixerju" (človeku, ki dela za studio in med drugim zvezdnike varuje pred širjenjem kočljivih informacij iz njihove preteklosti) Eddieju Mannixu. Za zdaj ni znano, ali bo filmski Mannix portret studijskega veljaka z istim imenom, ki je delal za MGM, ali pa so si od njega izposodili le ime. Pri filmskem blogu Deadline, ki so o tem tudi prvi poročali, so komentirali le, da zaplet zveni "zelo podobno resnični zgodbi o Freddieju Otashu - zasebnem preiskovalcu, ki je v petdesetih letih 20. stoletja delal za revijo Confidential; zadolžen je bil za prisluškovanje zvezdnikom in pridobivanje umazanije o njih na druge nezakonite načine".

"Fixerji", ki sodijo v čas velikih studijskih zvezd v zlatih letih Hollywooda, so se bili pripravljeni posluževati izsiljevanja, podkupovanja, nasilja in nezakonitih sredstev, če je kaj grozilo ugledu njihovih varovancev. Posel je v razkrajajočem se pravnem sistemu Los Angelesa obstajal vse do leta 2002, ko je bil nazadnje aretiran mojster med fixerji, Anthony Pellicano.

George Clooney je star znanec bratov Coen: nastopil je že v njunih filmih O brat, kje si?, Preberi in zažgi ter Intolerable Cruelty. Josha Brolina najameta za malo drugačne podvige: gledali smo ga lahko v Ni prostora za starce in v vesternu Pravi pogum. Film Hail, Caeser sice še nima napovedanega datuma premiere.