Takole sta brata Vladimirja Putina pred nekaj leti popeljala skozi razstavo ruske avantgardne umetnosti. Foto: AP
Takole sta brata Vladimirja Putina pred nekaj leti popeljala skozi razstavo ruske avantgardne umetnosti. Foto: AP
Andrej Končalovski s svojo ženo, igralko Julijo Visotsko
Andrej Končalovski s svojo ženo, igralko Julijo Visotsko, ki ima v domovini tudi uspešen televizijski kuharski imperij. Foto: AP

Premierjev namestnik Arkadij Dvorkovič je v tem tednu na sestanku, ki ga je predlagal Vladimir Putin, odobril prošnjo za državno posojilo, vloženo prejšnji mesec. Režiserja bosta posojilo, če bo šlo vse po načrtih, odplačala v naslednjih petih letih, vračala pa bosta 70 odstotkov investicije. Ta denar jima bo kupil dve tovarniški kuhinji, 41 lokalov in 91 trgovin, ki bodo vse prodajale v naprej pripravljeno hitro hrano.

Brata sta, naj spomnimo, del ruske kulturne elite. Njun oče je avtor besedila za rusko himno. 77-letni Končalovski je kot soscenarist s Tarkovskim ustvaril kultni film Andrej Rubljov, nato pa se je preselil v Hollywood in s Sylvestrom Stallonom posnel uspešnico Tango & Cash. Še lani je v moskovskem gledališču Mossovet režiral dve drami Čehova, ki sta nato gostovali v Londonu. Nikita Mihalkov pa je seveda po vsem svetu znan kot režiser Sleparskega sonca, ki je Rusiji leta 1995 prineslo oskarja za tujejezični film.

Končalovski se je z blagovno znamko Jedim doma! (Jej doma!), ki jo označujejo kot "ruski McDonalds", povezal že prek svoje žene, ki ima svojo televizijsko kuharsko oddajo, dve restavraciji v Moskvi in spletno stran, na kateri objavlja svoje recepte.

Primerno tempirano domoljubje
Ponudba je na tak posluh baje naletela zato, ker bosta lastnika močan poudarek dala promociji lokalnega: 35 odstotkov sestavin bo iz domačega okolja, s pridelki pa bodo oskrbovali tudi okoliške sirotišnice. Taka zasnova gre seveda lepo vštric z vladno strategijo, ki skuša, odkar je Evropa zaradi spopadov z Ukrajino uveljavila gospodarske sankcije, zmanjševati uvoz in promovirati domoljubje. Kremelj se je odzval s prepovedmi uvoza različnih vrst živil z Zahoda.

Na strelni liniji so se lani seveda znašle tudi tuje verige s prehrano: zaradi domnevnih kršitev sanitarnih norm so lani začasno zaprli štiri McDonaldse, tudi tistega največjega na Puškinovem trgu, poroča britanski Guardian. Veriga Wendy's je lani odpovedala načrtovano širitev na ruski trg, pri McDonaldsu pa še vedno načrtujejo odprtje novih restavracij.