Film
(8)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 7 glasov Ocenite to novico!
Tisto
Tisto se v celoti odvije v kronološkem zaporedju, v poletnih mesecih leta 1989, ko mestece Derry v Mainu pretresa cela vrsta izginotij otrok. Težko se je otresti občutka, da bi spretnejši scenarist lahko v en sam film stlačil obe etapi boja z zlom, otroška in odrasla leta protagonistov, zajel neko globljo resnico pripovedi in ohranil integriteto prvotne strukture. Tako pa smo obsojeni na čakanje na drugo poglavje. Foto: IMDb
Tisto
Za drugi del bo sicer treba poiskati novo igralsko zasedbo, a ker bodo protagoniste mučili spominski prebliski preteklosti, se bomo še enkrat družili tudi s sedmerico, ki nam je prirasla k srcu v letošnjem filmu. Foto: Blitz Film

Nismo še varni: Tisto dobi nadaljevanje

Počakati bo treba samo še dve leti
26. september 2017 ob 13:11
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ljudožerski klovn Pennywise že od premiere grozljivke Tisto (It) naprej podira najrazličnejše rekorde gledanosti za svoj žanr. Kljub terorju, ki ga zganja, pa se najbrž nihče ni zares bal, da film ne bi dobil nadaljevanja, ki ga zgodba zahteva. Zdaj je zeleno luč prižgal tudi studio.

Podjetji New Line Cinema in Warner, ki imata pod svojim okriljem grozljivko Tisto, sta potrdili, da bo film dobil nadaljevanje, in tudi že določili datum premiere: v kinematografe prihaja 6. septembra 2019.

Manj kot en mesec po premieri je film režiserja Andyja Muschiettija, ki je znan predvsem kot adaptacija kultnega istoimenskega romana Stephena Kinga, podrl rekord najbolj donosne grozljivke vseh časov (če ne upoštevamo inflacije). Izganjalec hudiča je davnega leta 1973 v Severni Ameriki zaslužil 233 milijonov dolarjev, po celem svetu pa 441 milijonov dolarjev (če upoštevamo inflacijo, se samo domači zaslužek giblje okrog 917 milijonov dolarjev).


Rekord izganjalca hudiča še ni (zares) podrt
No, Tisto je zaslužil 266 milijonov v domovini in za zdaj skoraj 500 milijonov v skupnem seštevku. Grozljivka, ki ima v ZDA najvišjo cenzorsko oznako (R), je kljub temu od mrtvih obudila letargične kinematografe, ki so v kilavi avgustovski beri samevali.

V Sloveniji si je Tisto prvi konec tedna ogledalo rekordnih 9.090 gledalcev. Film je priigral 54.082,45 €, kar ni zgolj najbolj oblegana premiera grozljivke letos, pač pa tudi najdonosnejša premiera grozljivke vseh časov v Sloveniji.

Gary Dauberman, ki je bil eden od scenaristov pri prvem filmu, je že podpisal pogodbo za sodelovanje pri nadaljevanju, Muschietti pa uradno še ni del ekipe (čeprav je to najbrž samo vprašanje časa). The Hollywood reporter prav tako napoveduje vrnitev producentov (to so Barbara Muschietti, Roy Lee, Dan Lin, Seth Grahame-Smith in David Katzenberg).

Zlo se zbudi vsakih 27 let
Seveda pa bo treba za naslednji film poiskati nove igralce: Tisto je zgodba o travmatični seriji umorov otrok, ki mestece Derry pretresajo vsakih 27 let. V prvem delu mladi protagonisti umorijo brezoblično Zlo, ki živi v kanalizaciji in najraje privzame obliko klovna - no, tako vsaj mislijo.

Ko se slaba tri desetletja kasneje začne nova serija umorov, se morajo prijatelji, ki so se medtem raztepli na vse strani in popolnoma pozabili na travmatično skupno izkušnjo, vrniti v Derry in enkrat za vselej dokončati začeto nalogo. Stephen King je v svojem romanu, ki se razteza na več kot 1100 straneh, mojstrsko prepletel časovni ravni preteklosti in sedanjosti, avtorji filmske adaptacije pa so se odločili za linearen pristop: v prvem delu so obravnavali otroška leta, v naslednjem bodo na vrsti odrasla.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
Emmure
# 26.09.2017 ob 13:43
tak ko je King napisal,raje berite kot gledate.Sigurno ena najboljsih knjig vseh casov.seveda ce imate radi Kingovsko smer horrorja
BojanD
# 26.09.2017 ob 14:55
@Emmure, zanimivo, kako so okusi različni. Sam sem po 150 straneh zehanja knjigo moral odložiti. Pa sem prebral že kar nekaj špehov.
Ramus
# 26.09.2017 ob 13:39
Tudi to neumnost bom preskočil,... žal mi je, da sem šel gledat nadaljevanja vojne zvezd, ki to ni,...
ms-dante
# 26.09.2017 ob 15:15
Tudi jaz sem se že matral s parimi knjigami Kinga (prva je bila Cujo), a mi nikoli ni sedel. Ampak vsak ima svoj okus. Za večino je pravi mojster tega žanra. Film bom pa verjetno pogledal, že zatadi primerjave z originalom.
Matjaz82
# 26.09.2017 ob 13:23
Škoda, čeprav verjetno slabši kot tole sedaj ne more biti.

Otroška zgodbica z veliko kričanja, pogovorov in nič napetosti le tu in tam šok efekti, ki delujejo na osnovi refleksov. Ko niso vedeli kaj naj še naredijo s klovnom so ga začeli še obračati okrog, skakal je po stenah, iz ust so mu moleli neki sf zobje. Skratka meni osebno slab film.

Je pa klovn seveda super marketinško orodje in Hollywood ima seveda dobre prijeme, tkao da ne čudi rekordnost obiska in zaslužka. Da podlegel sem tudi sam.
Krombopulos
# 27.09.2017 ob 12:30
Potrebno se je zavedati, da film ni toliko grozljivka kot zgodba o odraščanju z elementi grozljivke. Kdor gre po poceni "jump scare" brez vsake vsebine bo nad tem filmom razočaran.

P.s.
Zobje in skakanje in podobno so elementi iz knjižne predloge. Film jih je dejansko zminimaliziral
Mitko
# 26.09.2017 ob 16:47
Še eno ameriško skropucalo, ki bi rado bilo grozljivka.
SsDrag
# 26.09.2017 ob 15:26
vse blockbusterje je vedno preskočiti, tu ni dvoma.
Kazalo