Temačna pripoved se dotika vprašanj občutka krivde in depresije - teme, za katere v tradicionalni animaciji po navadi ni prostora. Foto: Pixar
Temačna pripoved se dotika vprašanj občutka krivde in depresije - teme, za katere v tradicionalni animaciji po navadi ni prostora. Foto: Pixar
Borrowed Time
Režiserja sta se hotela v Sposojenem času poigrati z našimi predstavami o tem, kaj animacija je in kakšne teme obravnava. Foto: Pixar

Pod okriljem studia Pixar je nastal sedemminutni kratki animirani film Borrowed Time (Sposojeni čas), morda najtemačnejši izdelek v njihovem katalogu. Pa menda niti ni namenjen izključno odraslemu občinstvu.

"Hoteli smo ustvariti nekaj, kar bi uničilo predsodek o animaciji kot žanru, in to žanru predvsem za otroke," o novem filmu pove animator Lou Hamou Lhadj. "Želeli smo si film, ki bi obravnaval malo bolj odrasle teme in pokazal, da je animacija medij, ki lahko pove kakršno koli zgodbo."

Zapleta animiranega filma, ki si ga lahko ogledate spodaj, vam ne bomo uničili, gre pa za zgodbo o šerifu, ki se v zrelih letih vrne na kraj, kjer je bil nekoč priča tragediji; sedanjost se v njegovem spominu prepleta s preteklostjo. Vizualno je animacija zvesta prepoznavnemu Pixarjevemu slogu. Še posebej markantna je kulisa puščavskega kanjona, pred katero se protagonist spopade s svojim občutkom krivde za usodno napako.

Sposojeni čas sta režirala Andrew Coats in Lou Hamou Lhadj, sicer Pixarjeva animatorja, ki sta se skupaj lotila "stranskega projekta". Glasbo zanj je zložil z oskarjem nagrajeni Gustavo Santaolalla. Film so doslej predvajali že na več kot desetih festivalih, odzivi nanj pa so "različni", ugotavljata avtorja.

Kavboji ne jočejo?
"Hotel sem uporabiti stereotip močnega, robatega kavboja, ki nikoli ne kaže svojih čustev, in ugotoviti, kaj se zgodi, če zgodbo prestavimo v čustveno, intimno sfero,"
v kratkem filmu o nastajanju Sposojenega časa pove Coats. "Pri tem smo hoteli ostati zvesti ikonografiji vesternov."

Kratki animirani film si lahko - za omejen čas - brezplačno ogledate na omrežju Vimeo.