Film Gozdovi so še vedno zeleni k nam predvidoma prihaja novembra. Foto: Perfo
Film Gozdovi so še vedno zeleni k nam predvidoma prihaja novembra. Foto: Perfo
Avstrijsko-slovenska koprodukcija je bila sicer posneta v nemškem jeiku. Foto: Perfo
Film je bil posnet v Sloveniji, na nekdanji meji z Italijo, na resničnih prizoriščih prve svetovne vojne, na Mangartu v Julijskih Alpah, ob trdnjavi Kluže, v Iškem Vintgarju, na gradu Strmol in v filmskem studiu Viba v Ljubljani. Foto: Perfo
Celovečerec prihaja v letu, ko svet zaznamuje stoletnico prve svetovne vojne. Foto: Perfo
Film je združil mednarodno igralsko zasedbo: v njej so Michael Kristof, Clemens Aap Lindenberg, Kristian Hodko in Simon Šerbinek. Foto: Perfo

Naberšnik (Petelinji zajtrk, Šanghaj) je svoj tretji celovečerec mednarodni strokovni javnosti prvič predstavil na letošnjem filmskem trgu v Cannesu. Po očitno uspešni projekciji za distributerje in predstavnike festivalov so ustvarjalci filma dobili vabilo na 17. mednarodni filmski festival v Šanghaju, ki se uvršča v družbo filmskih festivalov kategorije A (kot tisti v Cannesu, Berlinu, Benetkah, Montrealu ...) in bo letos potekal med 14. in 22. junijem.

V peščici izbrancev
Mednarodni filmski festival v Šanghaju je eden največjih filmskih festivalov v Aziji. Letos se je za uvrstitev v uradni tekmovalni program festivala potegovalo rekordnih 1099 filmov iz 112 držav, selektorji pa so jih izbrali le 15, med njimi tudi Naberšnikov film, so sporočili iz produkcijske hiše Perfo.

Posneto v avtentičnih slovenskih grapah
Gozdovi so še vedno zeleni je pripoved o usodi dveh vojakov prve svetovne vojne, ki sta po bitki ujeta v gorski postojanki in upata na rešitev iz doline. Film je bil posnet v Sloveniji, na nekdanji meji z Italijo, na resničnih prizoriščih prve svetovne vojne, na Mangartu v Julijskih Alpah, ob trdnjavi Kluže, v Iškem Vintgarju, na gradu Strmol in v filmskem studiu Viba v Ljubljani. V glavnih vlogah so nastopili Michael Kristof, Clemens Aap Lindenberg, Kristian Hodko in Simon Šerbinek.

Nespregledan tudi na Zahodu
Po uvrstitvi filma Šanghaj v tekmovalni spored festivala v Montrealu (2012) se je Naberšniku v uradni program festivalov kategorije A tako uspelo uvrstiti že drugič. 15 filmov v tekmovalni sekciji, ki se potegujejo za nagrado zlati kelih, simbol tradicionalne orientalske kulture, vsako leto ocenjuje mednarodna žirija. V preteklih letih so ji med drugim predsedovali Danny Boyle, Jean-Jacques Annaud, John Woo, Luc Besson, Barry Levinson, Wong Kar Wai in druga velika imena sedme umetnosti. Letos bo na čelu žirije kitajska igralska diva in mednarodna zvezda Gong Li (Zbogom, moja konkubina, Miami Vice, 2046 …), ki je v preteklosti predsedovala žirijam v Berlinu, Benetkah in Tokiu ter bila članica žirije filmskega festivala v Cannesu.

Letos bodo na festivalu v Šanghaju prikazali skupno 900 filmov v 35 različnih kinodvoranah, med povabljenimi zvezdniki pa bodo med drugim Nicole Kidman, Hugh Grant, Jackie Chan, Natalie Portman in Kirsten Dunst.

Svetovne premiere filma, ki bo v 17. junija, se bosta udeležila tudi slovenski konzul Drago Napotnik in avstrijska generalna konzulka Silvia Neureiter.

Film Gozdovi so še vedno zeleni je združil mednarodno igralsko zasedbo in je posnet v nemškem jeziku. Nastal je v avstrijsko-slovenski koprodukciji z zasebnimi finančnimi sredstvi, brez pomoči Slovenskega filmskega centra.

Poleg avstrijske produkcijske hiše Artdeluxe Films je slovenski delež prispevala produkcijska hiša Perfo (Izlet, Na terapiji ...), direktor fotografije je bil Miloš Srdić, scenograf Miha Ferkov, masker LukaLuka, kostumografinja Janeta Čoh, slovenska koproducenta pa Andrej Štritof in Aleš Pavlin.

Jeseni tudi v naših kinematografih?
Po avstrijski kinopremieri 12. septembra se bo film odpravil na pot po avstrijskih kinematografih in mednarodnih festivalih. Nemška kinopremiera bo v novembru, ko si bodo film v kinematografih predvidoma lahko ogledali tudi slovenski gledalci.