Lani je Comic-Con predvajal prve odlomke nove Vojne zvezd, težko pričakovanega spektakla Sila se prebuja. Česa tako težko pričakovanega letos ne bodo mogli potegniti iz rokava. Foto: Reuters
Lani je Comic-Con predvajal prve odlomke nove Vojne zvezd, težko pričakovanega spektakla Sila se prebuja. Česa tako težko pričakovanega letos ne bodo mogli potegniti iz rokava. Foto: Reuters
Comic.-Con
V zadnjih letih je bil Comic-Con, vsakoletna orjaška stripovska konvencija v San Diegu, trdno v primežu mladinskih franšiz, kakršni sta Igre lakote in Somrak. Lani se je poudarek obrnil nazaj k starim klasikam. Foto: Reuters
Deadpool
Comic-Con, ki se je pred 35 leti začel kot majhno srečanje najbolj zagrizenih oboževalcev, se je v zadnjih letih razvil v pomembno platformo za velike studie, ki hočejo promovirati svoje znanstveno-fantastične in superjunakom posvečene franšize, tudi za leto dni in več vnaprej. Foto: Reuters

Na letošnji štiridnevni prireditvi se bodo od četrtka naprej množice gnetle na številnih predstavitvah, projekcijah in drugih atrakcijah, povezanih s stripom, filmom in popkulturo.

Po skromnih začetkih v letu 1970, ko je konvencijo obiskalo nekaj ducatov ljudi, ki so si izmenjevali stripe o superherojih, se je konvencija Comic-Con razvila v največji in najspektakularnejši popkulturni dogodek v ZDA.

Epicenter Comic-Cona je Hala H s 6.500 sedeži, kjer svoje nove filme in televizijske serije promovirajo tudi številni zvezdniki. Oboževalci pa so znani po tem, da so za vstop v dvorano, za katero se sedežev ne da rezervirati, pripravljeni v vrsti čakati tudi več kot deset ur.

Kar zamudiš na Comic-Conu, naslednji dan najdeš na YouTubu
Razvoj pametnih telefonov in družabnih omrežij je povečal uspeh piratstva; eden izmed velikih filmskih studiev je letos zaradi curljanja fotografij na splet odpovedal svojo udeležbo. Lani je imel podobne težave studio Warner Brothers, saj je film Odred odpisanih, ki je bil sicer namenjen zgolj obiskovalcem konvencije, nemudoma pricurljal na splet, zaradi česar so ga pozneje spremenili.

Predstavnik spletne strani Boxoffice.com Shawn Robbins je napovedal, da je zelo verjetno, da tudi drugi studii ne bodo več pripravljali materiala, namenjenega tovrstnim konvencijam. "Ekskluzivnost tega materiala je v zadnjih letih že izginila, pa ne samo zaradi piratstva, temveč predvsem zaradi uradnih napovednikov, ki so objavljeni ravno med različnimi konvencijami, kot sta Comic-Con in CinemaCon, oziroma blizu njih," je dejal.

Konvencija, ki jo je revija Rolling Stone označila kot "Super Bowl za ljudi, ki ne marajo Super Bowla", bo gostila množico zvezdnikov, ki bodo predstavili svoje nove filme in televizijske serije.

Studio Paramount danes zvečer načrtuje veliko ameriško premiero filma Zvezdne steze: Onkraj, na kateri bo tudi filmska ekipa. Warner Bros bo v soboto med drugim razkril težko pričakovana filma po stripovskih predlogah DC Comics.

Med zvezdniki, ki so potrdili udeležbo na konvenciji, sta glavna igralca filma Wonder Woman, Gal Gadot in Chris Pine, ter Will Smith, Jared Leto, Margot Robbie, Cara Delevingne in režiser David Ayer, ki se bodo udeležili predstavitve Odreda odpisanih.

Film Kong: Otok lobanj, ki na velika platna prihaja naslednjo pomlad, bodo zastopali Tom Hiddleston, Brie Larson in John Goodman, obeta pa se tudi prvi vpogled v film Fantastične zveri in kje jih najti, ki je sicer stranska zgodba v franšizi o Harryju Potterju. Predstavitve se bosta udeležila igralca Eddie Redmayne in Collin Farrell.

S področja televizijske produkcije bo televizija AMC predstavljala svojo najuspešnejšo serijo v zgodovini kabelske televizije Živi mrtveci ter sorodno serijo Bojte se živih mrtvecev.

Predsednica studia Warner Sue Kroll Comic-Con, ki naj bi po pričakovanjih organizatorjev prinesel okoli 140 milijonov dolarjev dobička, vidi kot enega najljubših dogodkov njihove korporacije.