Film
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 17 glasov Ocenite to novico!
Orson Welles
Orson Welles, "fascinanten klobčič protislovij, hkrati srborit in skoraj otročje ranljiv".
       "Nikoli nisem razumel Hitchcockovega kulta. Še posebej tisti pozni ameriški filmi ... egocentrizem in lenoba. In vsi so osvetljeni kot tv-oddaje.       
 Orson Welles
O Hitchcockovem Dvoriščnem oknu: "Popolna nedovzetnost za to, kaj bi zgodba o voajerizmu lahko bila. Povem pa ti, kaj je osupljivo: videti, da je Jimmy Stewart lahko slab igralec."
Carole Lombard: "O moj bog, kako zemeljska je bila. Videti je bila kot silna lepotica, obnašala se je pa kot natakarica v kadilnici hašiša. Tak je bil tudi njen način igranja in v tem je bil njen čar."
Ko je Welles pri 70 letih umrl, je sicer veljah za velikega režiserja, ne pa več tudi za relevantnega: njegov zadnji projekt je zavrnilo kar šest velikih zvezd (Burt Reynolds menda niti ni vrnil telefonskega klica). Krivo je bilo verjetno to, da Welles pač ni znal diplomatsko "igrati igre" Hollywooda. Foto: Amazon

Dodaj v

Orson Welles o "prodanem" Richardu Burtonu in "generični" Marilyn Monroe

Velik mizantrop starega Hollywooda
1. julij 2013 ob 10:52
London - MMC RTV SLO

Že res, da je bil eden od velikanov filma, a ne zamenjajte ga za prijaznega velikana: še nikoli prej izdani zasebni pogovori Orsona Wellesa razkrivajo, da je režiser preziral večino svojih stanovskih kolegov, za njihovimi hrbti je stresal strupene opazke o nekaterih največjih igralcih in režiserjih svojega časa.

Laurence Olivier je bil "neumen", Spencer Tracy "odvraten", Charlie Chaplin "aroganten", o Bette Davis pa niti ne začenjajmo, ker je Welles "ni mogel niti videti". James Stewart se mu je zdel "slab igralec", Joan Fontaine pa je imela "dva izraza, in to je to"; kar je še vseeno bolje kot Norma Shearer, "ena od najmanj nadarjenih dam, kar se jih je kdaj pojavilo na velikem platnu".

Te in še druge prostodušne opazke so ujete na dolgo izgubljenih posnetkih režiserjevih zasebnih klepetov s prijateljem, za katere, to je treba priznati, nikoli ni pričakoval, da se bodo v neokrnjeni obliki znašli v javnosti. Ker je Welles za posledicami infarkta leta 1985 nepričakovano umrl, in to še preden je imel čas izdati svojo načrtovano avtobiografijo, so posnetki nekako ostali v prijateljevi garaži in tam nabirali prah - vse do zdaj.

Moja kosila z Orsonom
Kot igralec, režiser, producent in scenarist je Orson Welles (so)ustvaril nekaj največjih filmskih mojstrovin vseh časov, med njimi seveda tudi Državljana Kanea, ki do danes velja za enega najbolj vplivnih filmov, kar so jih kdaj posneli. Intervjuje je od leta 1983 dalje snemal na svojih vsakotedenskih kosilih z režiserjem Henryjem Jaglomom; zadnjič sta se sestala le nekaj dni pred njegovo smrtjo. Pogovori, ki jih je Jaglom pozneje izročil filmskemu zgodovinarju Petru Biskindu, bodo zdaj (natančneje: 16. julija) izšli pod naslovom My Lunches with Orson (Moja kosila z Orsonom). V teh pogovorih Welles povsem odkrito govori o intimnih vrhuncih in padcih lastne kariere, obenem pa načenja celo paleto najrazličnejših tem, od politike do literature. "Tukaj ni veliki režiser, ki se pusti intervjuvati impresioniranemu novinarju. Pogovarja se s prijateljem in zato seveda lahko mirno opravlja," je za The Guardian komentiral Biskind.

Vsi le niso bili tako slabi
Nekatere igralce, ki so mu bili pri srcu, je Welles le zasipal s hvalo: Joseph Cotten, njegov soigralec v filmu The Third Man, se mu je zdel "briljanten", John Wayne pa je premogel "ene najboljših manir, kar sem jih kdaj videl pri hollywoodskem igralcu".

Elizabeth Taylor se ni pustil motiti med kosilom
Do večine drugih je gojil prezir. Nekoč je v restavraciji k njemu pristopil Richard Burton, češ da je tam z Elizabeth Taylor, ki bi ga neskončno rada spoznala. Wellesov odgovor: "Ne. Kot vidite, sem ravno pri kosilu." Jaglom je pozneje Wellesa okaral zaradi njegove neolikanosti, saj se je Burton od mize menda pobral "kot polit cucek". "Burton je imel ogromno talenta," je odgovoril Welles. "Zapravil je svoj dar. Postal je klovn s slavno ženo. Zdaj dela samo še za denar, dela največje sranje."

Zaradi svoje neupogljive trme Welles nikakor ni mogel delati znotraj takrat ustaljenih kalupov studijskega sistema; zato je imel pogosto težave s financiranjem svojih filmov. O svojem zadnjem ustvarjalnem desetletju je razmišljal takole: "Filme moram snemati ... veliko ceneje - za to je treba več iznajdljivosti in prevar ... Vseeno pa jih bodo sodili po merilih iz časov, ko sem imel več denarja."

Seveda se ni mogel izogniti niti omembi Marilyn Monroe: "Hodila sva ... Vodil sem jo na zabave, preden je bila slavna ... Hotel sem poskusiti spromovirati njeno kariero. Nihče ji ni namenil niti pogleda." Besedo zanjo je menda zastavil tudi pri filmskem mogulu Darrylu F. Zanucku, ki je bil neizprosen: "Samo še ena generična igralka je. Takih imamo sto."

Pravzaprav je Wellesov prezir do določenih igralk najočitnejša rdeča nit teh pogovorov: "Nikoli nisem prenesel pogleda na Bette Davis, zato je nočem videti igrati."

"Obupne" romantične komedije s Specerjem in Hepburnovo
Pokal je šale na račun tega, da Humphrey Bogart "izziva pretepe v barih", prva dva prizora BBC-jevega Kralja Leara z Laurenceom Olivierom v glavni vlogi pa sta se mu zdela "najhujše, kar sem videl v življenju". Še posebej je črtil Spencerja Tracyja: "Zelo težko bi se spomnil dobre vloge ... Bil je veličasten v Sojenju v Nürnbergu, ampak tisto ni bil dober film." Po drugi strani pa Welles ni prenašal "tistih obupnih romantičnih 'reči' s Katharine Hepburn". "Odvraten, odvraten človek je bil."

Hitchcockov kult? Nezaslužen!
O Alfredu Hitchcocku je imel mešane občutke: "Nikoli nisem razumel Hitchcockovega kulta. Še posebej tisti pozni ameriški filmi ... egocentrizem in lenoba. In vsi so osvetljeni kot tv-oddaje ... Zadnjič sem videl enega najslabših filmov sploh [Dvoriščno okno, op. n.] ... Popolna nedovzetnost za to, kaj bi zgodba o voajerizmu lahko bila. Povem pa ti, kaj je osupljivo: videti, da je Jimmy Stewart lahko slab igralec ... Celo Grace Kelly je boljša od Jimmyja, ki preveč igra."

"Prisluškovati Wellesu in Jaglomu je, kot da sediš pri njuni mizi," je za britanski časnik še priznal Biskind. "Welles se izrisuje kot fascinanten klobčič protislovij, hkrati srborit in skoraj otročje ranljiv ... sramežljiv moški, ki se je skrival za maskami in se obenem rad razkazoval."

Ana Jurc
Prijavi napako
Komentarji
SP7
# 01.07.2013 ob 18:11
Mislim da si oba zaslužita en velik facepalm.
lazarp
# 01.07.2013 ob 17:07
Agnes Varda bi se sramovala, da je kosila z nekom, ki se spušča v neumne debate z anonimneži na internetu. :)

Zakaj pa Stalker ne bi mogel biti moj najljubši film? Kaj ima veze če sem ga gledal šele letos? Lahko bi ga gledal včeraj, pa bi brez problema bil moj najljubši film.
Ne gledal sem ga trezen, z prijateljico in nihče, s katerim sem govoril ga ne razume tako kot jaz. Med ocenami kritikov ki so na IMDB-ju je samo en videl tisto, kar sem videl jaz, tako da ne zamerit, če nisem impresioniran nad tem, da se preživljaš kot kritik.

Kdo sem jaz, da morajo ostali uporabniki zagovarjati svoj filmski okus? Nihče, a smo na internetu in je agresivna retorika bolj zabavna od vljudne. ;)

Mimogrede... si pripravljen deliti z občinstvom, zakaj je Stalker tako dober film? In... si pripravljen deliti svojo identiteto z nami? Google namreč ne najde Janeza Novaka - kritika.
prim00z
# 02.07.2013 ob 08:48
jaz sem 3x titanika v kinu gledal in vem vse o filmski industriji.
Matjaž Fireder
# 01.07.2013 ob 17:35
Hmm… no sedaj bi pa tudi jaz izvedel, kdo je ta skrivnostni filmski kritik, ki mimogrede kosi z gospo Varda, je vabljen v Benetke, Berlin, Cannes… celo Park City ter vidi (!) 250+ filmov letno. In je na »ti« z Tarkovskym.
Prosim, povej, kdo si v resnici, Janez Novak! And it better be good.
JanezNovakkk
# 01.07.2013 ob 14:40
lazarp
Povej ti svojega?
oliva
# 02.07.2013 ob 11:54
*pozabila sem na Brazil (Gilliam), ki je zame mojstrovina, pa tudi Meaning of life (Jones), ki mi je bolj všeč kot Life of Brian.
Pa ne smem pozabiti na Lepe vasi lepo gorijo (Dragojević), Ko to tamo peva (Šijan), Dom za obešanje (Kusturica), Se spominjaš, Dolly Bell (Kusturica)...
oliva
# 02.07.2013 ob 11:44
O, zanimiva debata.
Sem šele zdaj prebrala vse poste. :)

Še nekaj mojih najljubših oz. meni najkvalitetnejših filmov (ne nujno v tem vrstnem redu):
Stanovalec (Roman Polanski), Big Lebowski (brata Coen), Barton Fink (Coen), Šund (Tarantino), Kill Bill (Tarantino), Reservoir dogs (Tarantino), Lock, Stock and Two Smoking Barrels (Ritchie), Proces (Welles), Tramvaj Poželenje (Kazan), Vzhodno od raja (Kazan), Stalker (Tarkovski), Shining (Kubrick), Peklenska pomaranča (Kubrick), Giulietta in duhovi (Fellini), Diskretni šarm buržoazije, Fantom svobode, Ta mračni predmet poželenja, Andaluzijski pes (vse Bunnuel), pa tudi seveda Let nad kukavičjim gnezdom (Forman), že omenjeni Vse o Evi (Mankievicz), Kdo se boji Wirginie Woolf (Nichols), Mačka na vroči pločevinasti strehi (Brooks)...
Mah tega je res ogromno... se ne da vseh našteti. :)
assange
# 02.07.2013 ob 09:17
meni pa je najboljši film blondinka iz harvarda
:)
Branko57
# 02.07.2013 ob 03:30
touch of evil, persona, eraserhead, satantango, torinski konj, andrej rubljev, tokijska zgodba, citizen kane.
črno beli filmi so najboljši.
JanezNovakkk
# 01.07.2013 ob 15:57
lazarp

Brez zamere, a Stalkerja sem (glede na svojo starost) videl verjetno celo veliko pred tabo. Ravno to je čar (dobrih) filmov, da so raznoliki. Ker mi je všeč Stalker to še ne pomeni, da so mi všeč vsi Andreijevi film, kot to velja za večino. Solaris mi npr. ni všeč. Treba je odkrivat najrazličnejše filme najrazličnejših žanrov. Če ne veliko zamudiš, kot ti.

Če jih nisem navedel med najljubšimi filmi, to še ne pomeni, da jih nisem videl ali jih ne spoštujem - avtorjev kot so Bergman, Felini, Varda, ...
oliva
# 02.07.2013 ob 12:01
Aja to je pa res, @Matjaž Fiderer.
Sem gledala.
Je špasno videti to zdaj (mdr zaradi vseh tistih kulis in vsega :))
Matjaž Fireder
# 01.07.2013 ob 17:57
Hmm… no sedaj bi pa tudi jaz rad izvedel, kdo je ta skrivnostni filmski kritik, ki mimogrede kosi z gospo Varda, je vabljen v Benetke, Berlin, Cannes… celo Park City ter vidi (!) 250+ filmov letno. In je na »ti« z Tarkovskym.
Prosim, povej, kdo si v resnici, Janez Novak. And it better be good.
JanezNovakkk
# 01.07.2013 ob 15:11
lazarp

Lost Highway, David Lynch
Všeč pa so mi bili tudi že od tebe omenjen Stalker, filmi bratov Coen (Fargo in Veliki Lebowski), filmi Kubricka (2001, Izžarevanje, Steze slave), Linklaterjeva "trilogija Before" (se pravi Before Sunrise, Before Sunset in Before Midnight) ...

Od novih pa Best Worst Movie (2009), Dear Zachary: A Letter to a Son About His Father (2008), Timecrimes (2007) in Slither (2006).
oliva
# 02.07.2013 ob 20:35
Hvala.
(meni je tudi fajn ;))

saj jih imam še enih 67 na zalogi. :o)

Npr. od 'umetniških', ki jih še nisem omenila:
Blow up (fantastičen!!, kot otrok sem že okol padla, kakšen umetniški in estetski užitek!) - Antonioni.
Soba z razgledom (Ivory), izvrsten film s pravzarpav gejevsko tematiko Maurice (prav tako Ivory), Klavir ('ženska režiserka' Campion)...
Spet posebna zgodba: Crying game (res carsko lep čustven film), Mona Lisa (oba Jordan)...
... in še kakšen Visconti, pa tudi Fellini (Giulietto in duhove sem izpostavila ravno zaradi estetskosti, sicer mi je morda Fellini celo preveč grotesken, sicer pa mi je večino njegovih filmov všeč - *te filme sem gledala serijsko v tastari Kinoteki)...

Pa seveda (!) Down by law (mojstrovina!), pa tudi Življenje je lepo je seveda carski...

Fight club (pozabila sem ga našteti v prvem seznamu, eden od filmov, ki je prav tako dober kot knjiga)...
Sploh mi je Edward Notron car.

Pa od 'mafijskih' obvezen Boter, še ljubši in meni osebno boljši pa Goodfellas (zaradi načina pripovedovanja, ki je bolj dinamičen, ne maram zelo 'sag')...

Od neameriških (recimo avstralskih); fx - umor s trikom (ampak film, ne nadaljevanka), Placid Lake (ne zamenjat za en drug film, ta, ki ga priporoćam, je avstralski)...

Od 'hw' in 'imdb' filmov pa Brokeback mountain, American Psycho (izvrsten Christian Balle!), Imperij sonca (mali Balle, fantastičen!), Zadnji kitajski cesar... (Nad John Lone)...
Čudoviti um, Izgubljeno s prevodom, Groundhog Day (svetoven!)....

.... :)

Lahko kar pišem, ure in ure. :)
Matjaž Fireder
# 02.07.2013 ob 11:57
@oliva:
Welles je posebej poudaril, da je Burton imel talent, a se je kasneje prodal. Dno je dosegel z vlogo maršala Tita v Sutjeski. Poglej si film; igral je povsem pijan in brez kančka volje… izključno samo za denar, ker ga je Tito pač hotel imeti... torej se je prodal in Sutjeska je tretjerazredno sr**je.
ishgilliath
# 02.07.2013 ob 00:08
ampak na straneh namenjenih kritikom se pravi RottenTomatoes in MetaCritic.

"Ja seveda, te strani so pa super, ker jih posebaj ocenjujejo kritiki, ne pa zgolj raja"- to si v bistvu hotel reči, ne. No, osebno imam še vedno raje komentarje na IMDB-ju, kjer se ponavadi najde vsaj nekaj dobrih recenzij, kot pa patetične trivrstične komentarje, ki jih nonšalantno talajo neki "profesionalni" kritiki (ki tako ponavadi pišejo za neke vaške časopise) na Rotten Tomatos. Ne rečem, občasno se najde tudi tam dobra recenzija, in nekaj kritikov ima konstantno dobre kritike, toda v procentih bi rekel, da je dobrih kritik tam ravno toliko, kot na IMDB, le da so krajše.
Vero v RT sem izgubil, ko sem ugotovil da pri filmih velikih režiserjev, kot so recimo Berlanga, Nikolaidis, Benning, Rocha, Šepitko, Kawase, Diaz (za te se spomnim) sploh ni nobenih "profesionalnih" komentarjev! Toliko o kredibilnosti in resnosti RT-kritikov, ja.
sadako
# 01.07.2013 ob 23:26
Ker je ravno govora o najljubših, je tukaj še moja zbirka: 7 veličastnih
shostakovich
# 01.07.2013 ob 22:29
Da še jaz naštejem nekaj mojih najljubših filmov. Recimo The grapes of wrath, Citizen Kane, Breathless, Persona, L'Avventure, La Notte, The third man, Stalker, 2001: A space odyssey, The treasure of Sierra Madre, Vertigo, Ladri di biciclette, Paths of glory, Raging bull, The searchers in The exorcist. To je nekaj filmov, ki bi se sigurno našli na vseh mojih lestvicah.
Sicer pa s določenimi Wellsovimi zadevami strinjam. Bette Davis tudi jaz ne morem videti. Stewart še zdaleč ni bil slab, imel je svoj stil. Oliviera zelo spoštujem, Chaplin pa je eden od začetnikov sedme umetnosti. Orsona Wellsa zelo cenim ampak v nekaterih stvareh pretirava. No. Vsaj John Ford mu je bil odličen. Po njegovem najboljši režiser.
JanezNovakkk
# 01.07.2013 ob 16:08
Namerno nisem rekel Stalker, saj je le-ta 2. najpogostejši odgovor, takoj za Letom na kukavičjim gnezdom skoraj vseh t.i. Film Buffsov in sam nisem hotel biti monotona ovčka. Kar pa ne pomeni, da mi omenjena filma nista všeč. Le omeni ju skoraj vsak resni poznavalec filma. Torej sem raje vzel precej manj poznanega Lost Highway.
JanezNovakkk
# 01.07.2013 ob 16:03
Vidim filme (majhne, artistične, intimne), ki jih ti nikoli nisi in nikoli ne boš, saj ogromno teh festivalskih filmov naposled niti ne dobi distribucije, da o kakšni uradni DVD izdaji niti ne govorimo.
JanezNovakkk
# 01.07.2013 ob 16:01
Aja pa ni potrebe, da razsojaš o mojem filmskem okusu znanjz glede na to, da sem plačan za le-tega. Zaposlen sem nareč kot filmski kritik. Se pravi letno vidim 250 + filmov. Povabljen sem na Benetke, Berlin, Roterdam, Cannes, če utegnem clo na Sundance.
Matjaž Fireder
# 01.07.2013 ob 14:45
@lazarp:
Welles: Dotik zla in seveda Državljan Kane, sicer pa Brazil, Golo kosilo (Naked lunch), Eraserhead, Tales from the Gimli hospital…
modzo
# 02.07.2013 ob 03:13
U madonca si se razpisal janez kritik. Saj nihce ne dvomi vate no. Si bog filma. Nimam pa pojma od kje ti tako malo samozavesti da moras po forumih dokazovati dolzino svojega ... filma, saj si vendar ja eminentna oseba, ki ga vabijo na festivale :).
...
za konec pa se fantek, pa rotten tomatos pa grama naci. Oh kako ljubko! Danes grem spat dobre volje.
assange
# 02.07.2013 ob 00:09
marcel štefančič je edini tak pametnjakovič, ki bi se spuščal v debato na forumih pod nickom janez novakkkkkk
lazarp
# 01.07.2013 ob 17:49
Za poizvedbo o Anges Varda sem uporabil IMDB. Ko sem govoril o kritikah na IMDB sem imel v mislih kritike iz zunanjih strani in ne kritike uporabnikov - torej kritike profesionalnih kritikov.
Zakaj uporabljaš Agnes kot neko referenco o poznavanju filmov mi tudi ni jasno... Moje znanje uporabe s in z je irelevantno, še posebej glede na to, da si se tudi ti že zatipkal v tem najinem pogovoru.

Janez Novak je neko "tipično" Slovensko ime, in s tem verjetno hočeš povedati, da si tipičen Slovenec. Zakaj je v tvojem imenu "kkk" bi se verjetno dalo debatirat. (ne bom sklepal na najhuje)

In tvojih kritik ne bom našel nikjer, ker še vedno ne vem, s kom govorim, čeprav se že kar nekaj časa hvališ z svojimi kvalifikacijami za filme. :)
kaj_kaj?
# 01.07.2013 ob 17:15
Ka pa Wellesov F for Fake? To je meni super zadeva za pogledati.
john#87
# 01.07.2013 ob 14:59
novo zame, da je pluvu po hitcu - sicer sta oba vrhunska edin tale orsen se ga je prevec zapiu :)
oliva
# 02.07.2013 ob 10:45
"Zanimivo... z večino opazk se povsem strinjam."

Jaz pa ne.
Meni se zdi Spencer Tracy carski igralec, prav tako Elizabeth Taylor, kot tudi Ricahrd Burton (sploh oba v filmu Kdo se boji Wirginie Woolf), Bette Davis pa je sploh carica (fantastičen film All about Eve).

No tudi Wellsa sicer cenim, obožujem njegovo ekranizacijo Kafkinega Procesa! Noro dobro je to izvedel.
Seveda tudi klasika Državljan Kane in super fora Vojna svetov (radijska igra, ki so jo poslušalci vzeli resno in zagnali vsesplošno paniko.
lazarp
# 01.07.2013 ob 22:39
No pa da bo pravično povem še moj zares film številka 1 (si sicer nekako deli prvo mesto s Stalkerjem, ampak je zaradi tematike meni nekako boljši)... to je: "Saló o le 120 giornate di Sodoma". Ob tem filmu, ki je zares grozen po eni strani, toplo priporočam še "Pasolini prossimo nostro" - dokumentarec v katerem režiser razloži prej omenjen film.
lazarp
# 01.07.2013 ob 14:49
Stalker - režiser Tarkovsky. Ti si na vrsti Janez.
Matjaž Fireder
# 01.07.2013 ob 12:10
Zanimivo... z večino opazk se povsem strinjam.
Matjaž Fireder
# 02.07.2013 ob 14:26
@oliva:
Lep izbor, ni kaj!
JanezNovakkk
# 01.07.2013 ob 16:45
Seveda lazarp, zato, ker filmov ne vidim (ampak jih samo gledam), me vabijo na vse te festivale. Vsekakor.

Hmmm poglej svoj prvi komentar. Zelo aroganten in egocentričen, kdo pa si ti, da se ti morajo ostali uporabniki zagovarjati o svojem filmskem okusu.

Letos si videl Stalkerja pa je kar najboljši film? Naj uganem videl si ga skupaj s svojimi kolegi hipsterji? Pa če se ne motim ste ga samo vi razumeli in nobeden navaden smrtnik (hm kdo se ima za kaj več od ostalih tle?). In po možnosti, ste bili med ogledom še zadeti (kar je zlo moderno)?

Poba se bova pogovarjala čez 10 let, ko boš vedel kdo je Agnes Varda in mogoče celo kdaj z njo tudi kosil, kot jaz letos v Cannesu.
lazarp
# 01.07.2013 ob 16:36
@JanezNovakkk
No, ampak priznati moraš, da je Stalker zelo drugačen od ostalih filmov, ki si jih navedel.
Praviš, da je to drugi najpogostejši odgovor? Res? Ne bi si mislil.
Da si ga videl pred mano, pa ne dvomim, saj sem ga sam prvič videl letos.

Pa še to... drugič ko boš padel v debato z nekom na internetu, ne poskušaj vzpostaviti sebe, kot nekoga, ki je superioren od sogovornika na neki temi. S tem samo izpadeš kot 10 letni otrok, ki nima argumentov. Če si res takšna avtoriteta, te izjave nekega anonimneža ne bi tako zadele.

Aja pa... všeč mi je, kako si mi prikrito rekel, da sem "monotona ovčka". Imaš stil. ;)

Pa še za konec. Resno dvomim, da si zares videl Stalkerja. Verjamem, da si ga gledal, a dvomim, da si ga videl.
JanezNovakkk
# 01.07.2013 ob 18:07
Nekaj se je zatipkati, nekaj pa je ne znati uporabljati S-ja in Z-ja ("z prijateljico", "z svojimi kvalifikacijami").

Če ne poznaš Agnes in njene filmografije potem nimaš kaj resno govoriti o (dobrih) filmih. Tako preprosto! Prenehaj uporabljati IMDB, dokler je še čas.

Malo tečaja splošne razgledanosti pobček. Janez Novak (v ZDA John Doe) se uporabi pri moškem truplu katerega pravih podatkov ne vemo in nima veze s tipičnim slovencem.

Če nisi opazil tudi mi ne vemo tvojega pravega imena. Torej?
lazarp
# 01.07.2013 ob 15:00
@Matjaž
Hvala. Že dolgo nisem gledal spodobnih filmov. In glede na to, da si se strinjal z opazkami sklepam da so tvoja priporočila solidna.
lazarp
# 01.07.2013 ob 13:52
@Matjaž Fireder
Povej tvoj najljubši film.
lazarp
# 01.07.2013 ob 15:26
@Janez
Hvala tudi tebi. Upam da ne zameriš, če dvomim, da ti je všeč Stalker, ampak ne morem si pomagati, glede na to, da so ostali filmi, ki si jih navedel tako zelo različni od le tega.
Kazalo