Usodna nesreča je film, ki prikazuje 36 ur v življenju okoli ducata prebivalcev Los Angelesa. Foto: Liffe
Usodna nesreča je film, ki prikazuje 36 ur v življenju okoli ducata prebivalcev Los Angelesa. Foto: Liffe
Režiser Usodne nesreče Paul Haggis
Oskarjev ne bodo posebej oglaševali, so povedali distributerji filma v Sloveniji. Foto: Reuters
Prizor iz filma Siriana
Med oskarjevskimi zmagovalci si je v Sloveniji prejšnji konec tedna največ obiskovalcev Koloseja ogledalo Siriano. Foto: RTV SLO

Na rednem sporedu kinematografov manjka le film Hustle & Flow, za katerega predvajanje še ni predvideno, 9. marca pa prihaja tudi film Usodna nesreča, ki je obveljal za zmagovalca letošnje podelitve. Filmski zanesenjaki z dobrim nosom za kakovostne filme so si ga lahko ogledali že na lanskem Liffu, kjer so ga predvajali pod naslovom Trčenje, vsi zamudniki pa si bodo lahko dobitnika treh oskarjev ogledali od četrtka naprej.

Slavnostno ob Usodni nesreči
Po podatkih distributerja filma Usodna nesreča Blitz Film & Video Distribution, d. o. o., točnega podatka o številu ljudi, ki so si ta film ogledali na Liffu, nimajo, z njegovim predvajanjem pa so bili zadovoljni. 9. marca podjetje pripravlja slavnostno premiero v Kinoklubu Vič, ki jo bosta z izvedbo pesmi In the Deep Crash, tudi nominirane za oskarja, popestrila pevka in kitarist, poleg tega pripravljajo nagradno igro.

Kot so povedali za MMC, so distributerji oglaševalsko akcijo za film Usodna nesreča načrtovali že prej, zato se na tri oskarje ne bodo posebej sklicevali, jih bodo pa omenili. Števila ljudi, ki si bodo film ogledali, ne morejo napovedati, predvidevajo pa, da ne bo dosegel rekordnega števila, saj si kakovostnih in nepopulističnih filmov navadno ne ogleda po 80.000 ali 100.000 ljudi, kot jih vidi lahkotnejše filmske izdelke.

Kaj je zadržalo Usodno nesrečo?
Usodna nesreča se bo v Koloseju in Tušu vrtela od 9. marca, v druge kraje po Sloveniji pa naj bi prišla po 20. aprilu. Kot so povedali predstavniki distributerjev, je bil film za predvajanje na rednem sporedu kinematografov pripravljen že za 22. september 2005, nato pa ga je Kolosej umaknil. O razlogih za umik pri Koloseju za MMC niso želeli govoriti.

Med oskarjevci največ zanimanja za Siriano
Pri Koloseju in Tušu je MMC preveril tudi, kakšno zanimanje je bilo prejšnji konec tedna za letošnje oskarjevske zmagovalce, ki so bili takrat še med nominiranci. V Koloseju je bil med najbolje gledanimi film Siriana, ki je bil z 2.199 gledalci na 4. mestu. Sedmo mesto na lestvici najbolj gledanih filmov je zasedla Gejša (1.460 gledalcev), mesto za njo pa je zanimanje gledalcev postavilo Goro Brokeback (1.314 gledalcev). Z nekaj več kot 800 gledalci je bil na 12. mestu film Hoja po robu, 14. je bil film Capote, 15. pa Zvesti vrtnar. V Koloseju so sicer ob koncu tedna od 2. do 5. marca predvajali 21 filmov, največ gledalcev pa je videlo film Snaha, da te kap.

O posebnih projekcijah ali akcijah, s katerimi bi spodbudili ogled zmagovalnih filmov, pri Koloseju še niso mogli govoriti, so pa povedali, da jih bodo zagotovo pripravili.

V Tušu se oskarjevskim zmagovalcem ni uspelo prebiti na lestvico petih najbolj gledanih filmov prejšnjega konca tedna. Prav tako v tej verigi vsi še niso bili predvajani, kot so povedali, pa bo Usodna nesreča prišla na redni spored 9. marca, Siriana 16. marca, prav tako pa prihaja tudi film Capote.