Naslednje leto bo tradiconalna sezona nagrad še malo daljša. Foto: EPA
Naslednje leto bo tradiconalna sezona nagrad še malo daljša. Foto: EPA
Gledanost letošnje podelitve je bila v primerjavi z lanskimi oskarji višja za 11 odstotkov in je dosegla nekaj več kot 40 milijonov gledalcev. Foto: Reuters

Za ta korak so se odločili iz gole previdnosti. Oskarje namreč običajno podelijo zadnjo ali predzadnjo nedeljo v februarju, vendar bi prihodnje leto prireditev za pozornost televizijskih gledalcev tekmovala z olimpijskimi igrami v Sočiju v Rusiji, ki bodo potekale od 6. do 23. februarja.

Zaradi poznejšega datuma podelitve nagrad Ameriške akademije filmskih umetnosti in znanosti, ki so vrhunec sezone podeljevanja filmskih nagrad v Hollywoodu, se bo podaljšal tudi čas za nominacije in izbiranje dobitnikov nagrad, v zvezi s čimer je bilo letos, tako je vsaj pisala revija Variety, slišati več pritožb.

Dovolj časa za oddajo glasovnic
Nominirance bodo izbirali med 27. decembrom in 8. januarjem, javnosti bodo znani 16. januarja. Glasovanje o zmagovalcih se bo začelo 14. in končalo 25. februarja, so sporočili z Akademije.

Lani so organizatorji podelitve doživeli kritiko zaradi omejenega časa, ki je bil na voljo za izbiro. Težave so se pojavile tudi z glasovanjem po spletu, ki so ga uvedli lani in ki na trenutke še vedno ni delovalo.

Po pisanju revije Variety bodo zlate globuse prihodnje leto podelili 12. januarja, grammyje pa 26. januarja. V letu 2015 bodo oskarje podelili 22. februarja, so še sporočili iz Akademije.

Bo novi voditelj Justin Timberlake?
Za tovrstne objave je sicer še prezgodaj - Seth MacFarlane je vlogo voditelja letošnje prireditve uradno sprejel šele oktobra lani - pa po Hollywoodu že krožijo govorice, da novi voditelj ne bo nihče drug kot Justin Timberlake (MacFarlane je že sporočil, da sam naloge ne bi sprejel še enkrat, pa tudi Akademija nad njim baje ni bila preveč navdušena.) Čeprav je vest prvi razširil ne ravno zanesljivi tabloid National Enquirerer, je treba priznati, da je Justin precej logična izbira: ima ogromno bazo (mlajših) oboževalcev, obvlada tudi plesne in pevske točke in je za nameček še videti dobro v obleki.