Filmarje je pozdravila tudi ljubljanska županja. Foto: RTV Slo
Filmarje je pozdravila tudi ljubljanska županja. Foto: RTV Slo
V glavni vlogi Kristijan Guček.
Padla je zadnja klapa Klopčičevega filma. Foto: RTV Slo
Klopčičev poklon zgodovini Ljubljane.
Ljubljanski magistrat je bil za en dan okupiran. Foto: RTV Slo

Zadnji dan je snemalna ekipa preživela pred magistratom, kjer so posneli vkorakanje italijanske vojske v slovensko glavno mesto aprila leta 1941. Matjaž Klopčič filma ni le režiral, ampak je tudi avtor scenarija, ki je delno avtobiografska pripoved o odraščanju mladega Otona, v vlogi katerega se je preizkusil Kristijan Guček.

Zgodba o Ljubljani
Vzporedno z glavnim dogajanjem, ki se odvija v obdobju med letoma 1934 in 1945, pa je skušal režiser predstaviti tudi razvoj življenja mesta Ljubljane v omenjenem času. V filmu je sodelovalo kar 60 igralcev, med katerimi so tudi Iva Krajnc, Igor Samobor, Nataša Barbara Gračner, Ivanka Mežan in Polde Bibič ter nekaj sto statistov, avtorsko ekipo pa sestavlja 68 imen.

Premiera predvidoma na Liffu
Film, ki je posvečen 100. obletnici slovenskega filma, 60. obletnici osvoboditve Ljubljane in režiserjevemu prijatelju, literatu Rudiju Šeligi, naj bi bil predvidoma končan še letos, premierno pa naj bi bil predvajan novembra na ljubljanskem filmskem festivalu Liffe.

Klopčiču je pri snemanju pomagal Martin Turk, direktor fotografije je bil Tomislav Pinter, scenograf Matjaž Pavlovec, Leo Kulaš je skrbel za kostume, avtor glasbe, ki jo bomo v filmu lahko slišali, pa je Urban Koder.