"Lik Benedicta Cumberbatcha je pravzaprav transfobična šala," opozarjajo številni kritiki na Twitterju. Foto: YouTube
Zoolander 2
Po mesecih šušljanja o morebitnem nadaljevanju uspešnice Zoolander sta marca letos ugibanjem naredila konec kar glavna protagonista komedije iz leta 2001. Ben Stiller in Owen Wilson sta namreč "ugrabila" modno revijo Valentina na pariškem tednu mode. Foto: EPA

V uradnem napovedniku za drugi del Zoolanderja, ki se je na spletu pojavil prejšnji teden, se - nenapovedano - pojavi tudi Benedict Cumberbatch, in sicer v vlogi androginega, dolgolasega modela, ki sliši na ime All, našima protagonistoma pa ga predstavijo kot "največji supermodel na svetu".

"Si torej maneken ali manekenka?"nemudoma vpraša Stillerjev lik Derek, na kar Cumberbatch enigmatično odvrne: "Vse (All) je Vse." "Mislim, da te sprašuje, ali imaš štručko ali hrenovko," se vmeša še Hansel (Owen Wilson), ob čemer se All narejeno zahihita in navrže: "Ups."

Spletna peticija, ki so jo zagnali po objavi napovednika in ki poziva k bojkotu filma, je v nekaj dneh nabrala dobrih devet tisoč podpisov. "Cumberbatchev lik je zelo očitno prikazan kot pretirana, karikirana parodija androginih/trans/nebinarnih posameznikov," je zapisala avtorica peticije Sarah Rose. "To je novodobna različica prakse, ki je v preteklosti uporabljala t. i. blackface za upodabljanje manjšin."

"Če so producenti in scenaristi hoteli ponuditi družbeni komentar prisotnosti trans/androginih posameznikov v modni industriji, bi lahko za sodelovanje prosili modele, kot je Andreja Pejic."

Andreja Pejic je do leta 2014 veljala za androginega manekena, odkar pa je prestala operacijo spremembe spola, se identificira kot transseksualna ženska. Postala je tudi prva javna transseksualka v modni industriji, ki jo je profilirala revija Vogue.

Peticija dodaja še: "S tem, da so za vlogo najeli "cis" igralca (cisspolna oseba je tista, pri kateri se spolna identiteta ujema s prirojenim spolom, op. n.), film podpira škodljivo in nevarno dojemanje širše LGTB-skupnosti. Povejmo studiu Paramount, Benu Stillerju in Benedictu Cumberbatchu, da to ni v redu." Tarče kritike se na obtožbe transfobije in na peticijo še niso odzvali.

V Zoolanderju 2 bomo prvič po letu 2001 spet v družbi ne prav inteligentnega manekena, ki mu tudi v drugo dela družbo Hansel McDonald (Owen Wilson). V filmu nastopijo še Will Ferrell, Penélope Cruz, Kristen Wiig in Justin Bieber, naša prijatelja pa se iz upokojitve vrneta v precej spremenjen modni svet.