Firth je nazadnje nastopil ob Nicole Kidman in Judu Lawu v filmu Genius, nestrpno pa ga seveda čakamo v romantični komediji “Bridget Jones’s Baby. Najverjetneje se vrača tudi k vlogi Harryja Harta v Kingsman: The Golden Circle. Foto: Reuters
Firth je nazadnje nastopil ob Nicole Kidman in Judu Lawu v filmu Genius, nestrpno pa ga seveda čakamo v romantični komediji “Bridget Jones’s Baby. Najverjetneje se vrača tudi k vlogi Harryja Harta v Kingsman: The Golden Circle. Foto: Reuters
Podmornica Kursk
Čeprav so pomoč ponudili Britanci in Norvežani, je Rusija odklonila prve reševalne ponudbe in vseh 118 mornarjev na krovu Kurska je umrlo. Ne vemo, kako dolgo so živeli, a beležke, ki so jih imeli pri sebi, pričajo o tem, da je s kapitanom poročnikom v temi vsaj štiri ure po eksploziji sedelo še 23 ljudi. Foto: Reuters

V igralski ekipi je tudi belgijski igralec Matthias Schoenaerts, s katerim je Vinterberg sodeloval že pri drami Far from the Madding Crowd. Scenarij za film je napisal Robert Rodat (za oskarja je bil nominiran za scenarij Reševanja vojaka Ryana), ki se bo naslonil na knjigo A Time to Die: The Untold Story of the Kursk Tragedy avtorja Roberta Moora. Film bodo začeli snemati še letos.

Ruska jedrska podmornica Kursk, "ponos ruske mornarice", je v Barentsovem morju potonila 12. avgusta 2000. Nesrečo več kot 150 metrov dolge in 15.000 ton težke podmornice K-141 je povzročila močna eksplozija v prostoru za torpede, ki je sledila prvi, manjši eksploziji. Zatem je Kursk s 118 člani posadke potonil na globino 108 metrov.

Čakanje na rešitev, ki je ni bilo
Pozneje se je izkazalo, da je nekaj mornarjev strahovito eksplozijo prednjega dela podmornice preživelo in je v zadnjem delu čakalo na rešitev. Poslovilno pismo, ki so ga našli pri ponesrečenem poročniku, je bilo dokaz, da je nesrečo preživelo vsaj 23 mornarjev. Toda admirali ruske severnomorske flote za ponesrečene mornarje niso naredili nič.

Ruska in svetovna javnost sta o dogodkih in nesreči Kurska izvedeli šele po dveh dneh. Potem ko je ruska mornarica z zastarelo tehniko zaman skušala priti do podmornice na morskem dnu, je Kremelj nekaj dni pozneje le zaprosil tujino za pomoč. A pomoč britanskih in norveških posebej usposobljenih potapljačev je prišla prepozno, šele 19. avgusta oz. teden dni po nesreči.

Podmornice vedno znova pritegnejo našo domišljijo
Film bo v ospredje postavil boj preživelih mornarjev na krovu Kurska in obupane prošnje njihovih svojcev na kopnem, ki so skušali ruske oblasti pripraviti do hitrejšega ukrepanja. Marsikdo ga bo gotovo hotel primerjati z dvema velikima filmoma o podmornicah, ki ju že poznamo: Lov na Rdeči oktober in K19.